Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πότε ξεκινά η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι

Κηρύσσεται η έναρξη. «Οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι: εάν κάποιο πλοίο δεχτεί επίθεση, θα απαντήσει». Διαφορετικά δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, ξεκαθαρίζεται. Ο ρόλος της Ελλάδας.

Πότε ξεκινά η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Χούθι

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αναμένεται να γίνει η έναρξη της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες». Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία εκκίνησης της δράσης θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, αλλά «οι κανόνες εμπλοκής είναι ξεκάθαροι: εάν κάποιο πλοίο δεχθεί επίθεση, θα απαντήσει», δήλωσε προσθέτοντας ότι «θα υπάρχει στενός συντονισμός με όλους όσους βρίσκονται τριγύρω στην περιοχή».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περιοχή θα υπάρχουν δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ισπανία, όμως αυτό «δεν σημαίνει ότι έχουν αναπτυχθεί για την ίδια την επιχείρηση». Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι, εφόσον πρόκειται για «αμυντική επιχείρηση, αυτό σημαίνει ότι λειτουργούμε πλήρως σύμφωνα με την απόφαση 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αυτό το ψήφισμα, οι Χούθι καλούνται να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία και σημειώνεται το δικαίωμα υπεράσπισης των πλοίων από τέτοιες επιθέσεις. Όλα αυτά είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιχειρησιακός διοικητής έχει οριστεί ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο υποδιοικητής είναι Γάλλος, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο βρίσκεται στη Λάρισα. Την εν πλω διοίκηση έχει η Ιταλία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v