Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη δημόσια ασφάλεια επεκτείνεται η συνεργασία Ουγγαρίας-Κίνας

Απομακρύνεται κι άλλο από τον ευρωπαϊκό δρόμο η Βουδαπέστη. Επαφές και νέες συμφωνίες της κυβέρνησης Ορμπαν με το Πεκίνο. Τι περιλαμβάνουν.

Στη δημόσια ασφάλεια επεκτείνεται η συνεργασία Ουγγαρίας-Κίνας

Η Κίνα προσφέρεται να υποστηρίξει τη στρατηγική της εταίρο Ουγγαρία στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, κάνοντας ένα βήμα πέραν των ενισχυμένων εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών. Η πρόταση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Γουάνγκ Σιαοχόνγκ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι, με την ευκαιρία των 75 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ουγγαρία, η Κίνα ελπίζει στην ενίσχυση των σχέσεων με τη Βουδαπέστη στον τομέα της επιβολής του νόμου και της δημόσιας ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουδαπέστη, ο Γουάνγκ Σιαοχόνγκ δήλωσε ότι τέτοιες προσπάθειες «δίνουν νέα σημασία στις διμερείς σχέσεις» και σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της διασυνοριακής εγκληματικότητας και περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων δημόσιας ασφάλειας και επιβολής του νόμου που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος των Νέων Δρόμων του Μεταξιού του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που έχει ως στόχο τη σύνδεση της Κίνας με τον κόσμο μέσω δικτύου εμπορικών σχέσεων και σχεδίων ανάπτυξης υποδομών.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, το Xinhua μετέδωσε ότι ο Κινέζος υπουργός συναντήθηκε και με τον Ούγγρο υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ και υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της επιβολής του νόμου και της δημόσιας ασφάλειας.

Το νέο σχήμα συνεργασίας με την Κίνα εντάσσεται στο πλαίσιο της απομάκρυνσης της Βουδαπέστης από τις δυτικές χώρες, πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν εδώ και μια δεκαετία. Αν και η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιμένει να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Η Ρωσία είναι ο κύριος τροφοδότης της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η συμφωνία συνεργασίας της Ουγγαρίας με την Κίνα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί νίκη του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη στιγμή που η ΕΕ είναι προσεκτική στις σχέσεις της με την Κίνα λόγω των διαφορών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εμπορικών ανισοτήτων και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι στενές σχέσεις της Ουγγαρίας με το Πεκίνο έχουν ήδη βάλει μια σφήνα στο κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο.

Σε πολλές περιπτώσεις η Βουδαπέστη αγνόησε ή εναντιώθηκε σε θέσεις της ΕΕ επικριτικές προς το Πεκίνο σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλωσόρισε τις κινεζικές επενδύσεις παρά τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα κράτη μέλη της να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές θέσεις για την Κίνα.

Η Ουγγαρία υποδέχθηκε τη μεγαλύτερη κατασκευαστική και εφοδιαστική βάση της Huawei εκτός της Κίνας, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από το 2016, η Huawei έχει συνεταιρισθεί με την εταιρεία Yitu Technology με έδρα την Σανγκάη στην ανάπτυξη λύσεων για έξυπνες πόλεις με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας με την χρήση ης Τεχνητής Νοημοσύνης και της παρακολούθησης.

Στην Ουγγαρία θα λειτουργήσει σύντομα το πρώτο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v