Αμερικανικές τράπεζες: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα NPEs από το εμπορικό real estate

Στα 9,3 δισ. δολάρια τριπλασιάστηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του εμπορικού real estate στις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες. Υπερβαίνουν τις προβλέψεις που έχουν πάρει οι όμιλοι.

Αμερικανικές τράπεζες: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα NPEs από το εμπορικό real estate

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα υπερβαίνουν πλέον τις προβλέψεις για ζημίες δανείων στις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, προκαλώντας ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις από μια περαιτέρω επιδείνωση στο εμπορικό real estate.

Οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, οι JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citi, Goldman Sachs και Morgan Stanley, έχουν πλέον 90 σεντς στην άκρη για κάθε δολάριο «κόκκινου» χρέους στο εμπορικό real estate, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι Financial Times. 

Το 2022 τα «μαξιλάρια» των τραπεζών ανέρχονταν σε 1,6 δολάρια για κάθε δολάριο προβληματικού εμπορικού στεγαστικού δανείου.

Η αποδυνάμωση των «μαξιλαριών» των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, που είναι απόρροια της αύξησης των καθυστερούμενων εμπορικών στεγαστικών δανείων το 2023 τριπλασιάστηκαν στα 9,3 δισ. δολάρια.

Ο Μάικλ Μπαρ, επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στη Fed, δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τα δάνεια των τραπεζών στο εμπορικό real estate, συμπεριλαμβανομένου του «πώς καταγράφουν το ρίσκο» και αν «κάνουν τις κατάλληλες προβλέψεις και αν έχουν επαρκή κεφαλαιακά μαξιλάρια».

Στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, τα καθυστερούμενα δάνεια που συνδέονται με γραφεία, εμπορικά κέντρα και διαμερίσματα διπλασιάστηκαν την περασμένη χρονιά στα 24,3 δισ. δολάρια από 11,2 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v