Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα πέντε δισ. δολαρίων στην κερδοφορία της HSBC

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Εγραψε επιβάρυνση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμμετοχή στην Bank of Communications Co. και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την πώληση στη Γαλλία.

Χτύπημα πέντε δισ. δολαρίων στην κερδοφορία της HSBC

Η HSBC Holdings Plc δήλωσε ότι τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 80% μετά από απροσδόκητες χρεώσεις για συμμετοχές σε κινεζική τράπεζα και από την πώληση των δραστηριοτήτων λιανικής στη Γαλλία.

Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους από 5,05 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας που εδρεύει στο Λονδίνο. Εγραψε επιβάρυνση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη συμμετοχή στην Bank of Communications Co. και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την πώληση στη Γαλλία.

«Αυτό δεν έχει καμία σημασία στην κεφαλαιακή μας θέση, δεν απαγορεύει τη διανομή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn στο Bloomberg. «Είναι ένα τεχνικό λογιστικό ζήτημα. Θέλω επίσης να επαναλάβω ότι έχουμε ισχυρή εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κίνας».

Ενώ η αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως ανέβασε τα κέρδη της HSBC για ολόκληρο το έτος σε επίπεδα-ρεκόρ, η τράπεζα αντιμετώπισε αντίθετους ανέμους τον περασμένο χρόνο στην Κίνα, μια από τις βασικές αγορές της. Η συνεχιζόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων όχι μόνο έχει πλήξει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά έχει αναγκάσει την HSBC να κρατήσει κεφάλαια για την κάλυψη πιθανών ζημιών, συμπεριλαμβανομένων 200 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, η HSBC ανακοίνωσε επαναγορά μετοχών 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενδιάμεσο μέρισμα τέταρτου τριμήνου 31 σεντς ανά μετοχή. Ο Quinn προειδοποίησε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει «προκλητικό» και οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, εν μέσω της γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν έως και 3,8% καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v