Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εταιρεία που έφτιαξε το παλάτι των Βερσαλλιών επεκτείνεται στην Αυστραλία

Εναντι €2,6 δισ., η γαλλική Saint-Gobain που δραστηριοποιείται από τον 17ο αιώνα προτίθεται να εξαγοράσει την CSR του 19ου αι. Ωθηση στα φιλοπεριβαλλοντικά οικοδομικά υλικά και στόχος να παραμείνει παγκόσμια πρωταθλήτρια στις ελαφρές και βιώσιμες κατασκευές.

Η εταιρεία που έφτιαξε το παλάτι των Βερσαλλιών επεκτείνεται στην Αυστραλία

Η γαλλική κατασκευαστική Saint-Gobain κατέθεσε προσφορά για την αγορά της αυστραλιανής CSR Ltd έναντι 4,3 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (2,6 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο των συγκεντρωτικών τάσεων που καταγράφονται στην οικοδομική βιομηχανία λόγω και της στροφής προς υλικά πιο φιλικά προς το κλίμα.

Η τιμή προσφοράς των 9 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή αντιπροσωπεύει premium 34% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της CSR την Τρίτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά από γαλλική εταιρεία το 2024 και για τη δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Αυστραλία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μπενουά Μπαζέν αναδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιο της Saint-Gobain και ηγείται της διεθνούς επέκτασής της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, επί βασιλείας Λουδοβίκου ΙΔ', και είναι γνωστή μεταξύ άλλων γιατί κατασκεύασε τους καθρέφτες του Παλατιού των Βερσαλλιών. Από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο, ειδικεύεται μεταξύ άλλων σε μονωτικά υλικά, γυψοσανίδες και γυάλινους ουρανοξύστες.

Η γαλλική εταιρεία είχε μετρητά και διαθέσιμα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία το Bloomberg.

Η εξαγορά της CSR θα μπορούσε να τη διαφοροποιήσει και να τονώσει την ανάπτυξη του κλάδου οικιακών και εμπορικών δομικών υλικών σε Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η CSR, που ιδρύθηκε το 1855, έχει 2.600 υπαλλήλους στις δύο χώρες.

Οι μετοχές της εκτοξεύθηκαν έως 18% στο Σίδνεϊ, πιάνοντας υψηλό από τον Ιούνιο του 2008, μετά την αναφορά του Bloomberg για το ενδιαφέρον της Saint-Gobain, και προκαλώντας διακοπή των συναλλαγών.

Τα τελευταία χρόνια η Saint-Gobain εξαγόρασε εταιρείες, όπως την καναδική Kaycan και την αμερικανική GCP Applied Technologies, ενώ εκχώρησε την εταιρεία κατασκευής γυάλινων φιαλών Verallia.

Οι μετοχές της Saint-Gobain ενισχύθηκαν 28% το περασμένο έτος, ανεβάζοντας τη χρηματιστηριακή αξία της γαλλικής εταιρείας σε 35 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία απασχολεί 168.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται σε 75 χώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Εκτός από τα οικοδομικά υλικά, κατασκευάζει παράθυρα και ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον ευρύτερο τομέα των μεταφορών, καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε άλλους κλάδους, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

«Η συμφωνία είναι απολύτως συνεπής με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Saint-Gobain να αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στις ελαφρές και βιώσιμες κατασκευές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ρος Χάρβεϊ, αναλυτής της Davy. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v