Στο κόμμα Λεπέν ο πρώην επικεφαλής της Frontex

Στο ευρωψηφοδέλτιο της γαλλικής ακροδεξιάς ο Φαμπρίς Λεζερί, παραιτηθείς υπό το βάρος καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μainstream επιλογή το κόμμα Λεπέν, «για να επανέλθουμε στον σωστό δρόμο».

Στο κόμμα Λεπέν ο πρώην επικεφαλής της Frontex

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ως πολιτικός έκανε ο Φαμπρίς Λεζερί τη Δευτέρα στο πλευρό του Ζορντάν Μπαρντελά, προέδρου της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National) και νούμερο ένα στη λίστα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο πρώην επικεφαλής της Frontex κατεβαίνει στην τρίτη εκλόγιμη θέση, με τα χρώματα και τις ιδέες του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, που ίδρυσε ο ακροδεξιός πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν. Δίπλα στον πρόεδρο, περιστοιχισμένος από δημοσιογράφος, έδειχνε άνεση μπροστά στα μικρόφωνα, στην πόλη Saint-Laurent-du-Var της νότιας Γαλλίας. Εκεί βρέθηκε προσκεκλημένος στις εγκαταστάσεις των γαλλικών ΜΑΤ (CRS). Αλλά τι δουλειά έχει εκεί το πρώην νούμερο ένα της Frontex, της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη να διαφυλάττει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την παράτυπη μετανάστευση;

Λεζερί: Συνεπής απόφαση

«Το RN έχει συγκεκριμένο σχέδιο και την ικανότητα να το εφαρμόσει. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την πλημμύρα των μεταναστών, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωκράτες δεν βλέπουν ως πρόβλημα, αλλά μάλλον ως σχέδιο, αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω», είπε ο Λεζερί σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche. Το ότι και ο ίδιος ήταν «ευρωκράτης» δεν το σχολιάζει. «Στόχος μου είναι να θέσω την εμπειρία και τεχνογνωσία μου στην υπηρεσία του γαλλικού λαού. Έχοντας διευθύνει τη Frontex για σχεδόν επτά χρόνια και έχοντας εργαστεί για τη γαλλική κυβέρνηση για περίπου τριάντα χρόνια, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης, η απόφαση αυτή είναι πολύ συνεπής», είπε.

«Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να επαναφέρουμε τη Γαλλία και την Ευρώπη στο σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο Φαμπρίς Λεζερί. Και, όπως δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, θα του δοθεί η ευκαιρία. Στη Γαλλία οι λεπενιστές (Lepenistes) έρχονται πρώτοι με πάνω από 30%, πολύ ψηλότερα από την Αναγέννηση (Renaissance) του Εμανουέλ Μακρόν.

Κι αν δώσει κανείς πίστη στις φήμες, λέγεται ότι ο Λεζερί διαπραγματεύτηκε και με τους Ρεπουμπλικανούς (Rebublicains), με στελέχη που έχουν ταυτόσημες ιδέες σε θέματα μετανάστευσης, αλλά οι πιθανότητες νίκης ήταν πολύ μικρότερες εκεί. Έτσι, η γαλλική άκρα δεξιά αναβαθμίζεται και ενισχύεται μ' αυτή την παρουσία στο ψηφοδέλτιό της. Εχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς ερμηνεύει αυτή την κάθοδο ο Πασκάλ Περινό, ομότιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ειδικός στην εκλογική κοινωνιολογία, ο οποίος παρατηρεί εδώ και καιρό την άνοδο του RN. Μιλώντας στο πολιτικό περιοδικό Le Point κάνει λόγο για μια στρατηγική νίκη του κόμματος.

«To RN κόμμα εξουσίας»

«Με τον Φαμπρίς Λεζερί το RN αποδεικνύει ότι μπορεί να προσελκύσει στις τάξεις του έναν υψηλόβαθμο δημόσιο υπάλληλο από τις καλύτερες σχολές, έναν εμπειρογνώμονα τόσο αναγνωρισμένο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας θέση του εκτελεστικού οργάνου της Frontex ως το 2022. Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά έχει επαρκή προβολή και κύρος για να προσελκύσει βαριά ονόματα από την ανώτερη δημόσια διοίκηση και κορυφαίους τεχνοκράτες για να ενταχθούν σ' αυτό». Ο Πασκάλ Περινό επισημαίνει ότι ο Λεζερί δεν είναι ακτιβιστής, ούτε καν ιδεολόγος. Έχει, όπως λέει, ένα προφίλ που συναντάται στην κλασική δεξιά, με επαγγελματική εμπειρία στη μετανάστευση και στον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων.

«Το RN έχει αποβάλει τη δυσοσμία που αποθάρρυνε προφίλ όπως του Λεζερί πριν από επτά ή οκτώ χρόνια…Πρόκειται για πραγματική αλλαγή, γίνεται κόμμα εξουσίας». Ετσι, τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει πολύς λόγος για τη μετανάστευση στη Γαλλία, αλλά και για τη σκοτεινή πλευρά του λαμπρού βιογραφικού του Λεζερί, που έχει σπουδάσει στη φημισμένη Ecole Nationale Supérieure (ΕΝΑ) και πέρασε από κορυφαίες θέσεις στη γαλλική διοίκηση πριν μετακομίσει στη Frontex, απ' όπου παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Τώρα ο Λεζερί θέλει να πάρει το αίμα του πίσω εμφανιζόμενος ως ήρωας που σκόπευε να κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, αλλά τον σταμάτησαν οι «ευρωκράτες». Η Μαρίν Λεπέν, που στο παρελθόν είχε χλευάσει τους συνοριοφύλακες της Frontex ως «οικοδέσποινες υποδοχής» μεταναστών, πανηγυρίζει για το απόκτημά της. «Είναι πολύ ενδιαφέρον για μας να έχουμε κάποιον που έχει αναλάβει την ευθύνη και μπορεί να πει στους Γάλλους ότι πάντα είχαμε δίκιο», είπε. Τώρα, τις κοσμοθεωρίες της και τον λαϊκισμό της θα σερβίρει ένας πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v