Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pause στις αυξήσεις επιτοκίων επέλεξε η τουρκική κεντρική τράπεζα

Μετά από οκτώ μήνες συνεχών αυξήσεων, συνολικά κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες, ο νέος επικεφαλής επέλεξε τη στάση. Εστειλε όμως αυστηρό μήνυμα στις αγορές.

Pause στις αυξήσεις επιτοκίων επέλεξε η τουρκική κεντρική τράπεζα

Η τουρκική κεντρική τράπεζα, υπό τον Φατίχ Κάραχαν, επέλεξε μια πιο επιθετική καθοδήγηση αφού διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής δήλωσε ότι θα είναι λιγότερο ανεκτική στους κινδύνους για τις τιμές, ενώ παράλληλα αφήσει το επιτόκιο αμετάβλητο στο 45% την Πέμπτη. Θα «σφίξει» την πολιτική «σε περίπτωση που αναμένεται σημαντική και επίμονη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

«Η Επιτροπή εκτιμά ότι το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής θα διατηρηθεί έως ότου υπάρξει σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού και έως ότου οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο προβλεπόμενο εύρος προβλέψεων», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Οι αποδόσεις μετοχών και των τουρκικών ομολόγων αντέστρεψαν τα κέρδη και υποχώρησαν μετά την απόφαση, ενώ η λίρα παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Η απόδοση των κρατικών τίτλων 10ετούς διάρκειας υποχώρησε έως και 30 μονάδες βάσης στο 26,45%. Ο δείκτης Borsa Istanbul Banks Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων τραπεζών της Τουρκίας, υποχώρησε έως και 1,1%.

Πρώην οικονομολόγος στη Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης και στην Amazon.com Inc., ο Kάραχαν ήταν αναπληρωτής διοικητής για μεγάλο μέρος του κύκλου σύσφιξης που αύξησε τα επιτόκια κατά 36,5 ποσοστιαίες μονάδες, με οκτώ συνεχόμενες κινήσεις.

Ο νέος κυβερνήτης κληρονόμησε μια οικονομία στην οποία η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, διατηρώντας την αύξηση των τιμών σε τροχιά για να κορυφωθεί πάνω από το 70% σε λίγους μήνες. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα τελειώσει το 2024 στο 36%, ένα επίπεδο που ο αναπληρωτής διοικητής Cevdet Akcay χαρακτήρισε «φιλόδοξο αλλά εφικτό στόχο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v