Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτρέπει ξανά το χάπι της επόμενης μέρας η πολωνική Βουλή

Το νομοσχέδιο θα πρέπει ωστόσο να περάσει από τη Γερουσία, αλλά και να επικυρωθεί από τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας, που ανήκει στους πολέμιους των αμβλώσεων. Τα δικαιώματα των γυναικών ξανά στο επίκεντρο.

Επιτρέπει ξανά το χάπι της επόμενης μέρας η πολωνική Βουλή

Η Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνεται η πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης μέρας», η χρήση του οποίου υπόκειτο σε περιορισμούς από την προηγούμενη, λαϊκιστική συντηρητική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας, έλαβε 224 ψήφους υπέρ και 196 κατά. Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι επιτρέπεται η χρήση του χαπιού από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς συνταγή γιατρού. Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 νομοθέτησε να χορηγείται το χάπι μόνο με ιατρική συνταγή.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο χάπι της επόμενης μέρας ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού. Είναι ασαφές όμως τι στάση θα τηρήσει ο πρόεδρος της χώρας, που πρόσκειται στη συντηρητική αντιπολίτευση. Σύμβουλοί του είπαν ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την ηλικία από την οποία θα μπορεί να χορηγείται το χάπι.

Η Πολωνία, χώρα με ισχυρή καθολική παράδοση, έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους όσον αφορά την άμβλωση, που επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «αντισυνταγματικό» τον τερματισμό της κύησης στην περίπτωση εμβρυικής δυσπλασίας.

Το 2022 έγιναν στην Πολωνία μόνο 161 νόμιμες αμβλώσεις, έναντι περίπου 2.000 πριν από την υιοθέτηση του νόμου, το 2020. Σύμφωνα με φεμινιστικές οργανώσεις, 100.000 γυναίκες διακόπτουν κάθε χρόνο την εγκυμοσύνη τους καταφεύγοντας σε χάπια, τα οποία απαγορεύονταν στην Πολωνία, ή πηγαίνοντας στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v