Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητούνται κονδύλια για την ευρωπαϊκή άμυνα, το θέμα είναι από πού

Η ΕΕ θέλει να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία μετά από χρόνια μειωμένων δαπανών. Ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν κοινό δανεισμό. Εχει επίσης προταθεί η αξιοποίηση της ΕΤΕπ.

Αναζητούνται κονδύλια για την ευρωπαϊκή άμυνα, το θέμα είναι από πού

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βρουν τρόπο να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες για αμυντικές δαπάνες, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να μπει στον τρίτο χρόνο του.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ΕΤΕπ για να χρηματοδοτήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vincent Van Peteghem.

Μιλώντας κατά την έναρξη διήμερης συνάντησης με ομολόγους του στην ΕΕ στη Γάνδη, είπε ότι «η πράσινη μετάβαση είναι φυσικά μία πρόκληση, η ψηφιακή μετάβαση είναι φυσικά μία, η στρατηγική αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα είναι μία σημαντική (πρόκληση). Αλλά στην τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση τα θέματα άμυνας και ασφάλειας είναι επίσης σημαντικά», είπε. «Πρέπει λοιπόν να εξετάσουμε εκεί ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητές μας».

Η ΕΕ επιδιώκει να δώσει νέα ώθηση στην αμυντική της βιομηχανία μετά από χρόνια μειωμένων δαπανών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι πρότειναν να χρησιμοποιηθεί κοινός δανεισμός για τον σκοπό αυτό, έχει επίσης προταθεί η αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Carlos Cuerpo δήλωσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοινά δημοσιονομικά μέσα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας.

«Υπάρχει ένα σημαντικό στοιχείο όταν μιλάμε για την άμυνα, που είναι η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ και φυσικά η προώθηση της ευρωπαϊκής άμυνας», δήλωσε ο Cuerpo. «Δεν υπάρχει μόνο το στοιχείο της κοινής έκδοσης, αλλά και η χρήση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων».

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει την ανάγκη για μια τέτοια κίνηση.

Ο Paschal Donohoe, πρόεδρος του Eurogroup, αναγνώρισε ότι η χρηματοδότηση της άμυνας θα πραγματοποιείται προς το παρόν από τις επιμέρους κυβερνήσεις της ΕΕ.

Οι επενδυτές ενδέχεται επίσης να απορρίψουν ένα αλλαγμένο επενδυτικό προφίλ της ΕΤΕπ, με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Magnus Brunner να επισημαίνει την απειλή για την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας της ΕΕ.

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός, νομίζω ότι δεν θα ήταν καλή προσέγγιση να αλλάξει το αντικείμενο της ΕΤΕπ», δήλωσε. «Καταλαβαίνω την ανάγκη για αμυντικές επενδύσεις, αλλά αυτό δεν έχει νόημα στην ΕΤΕπ. Νομίζω ότι η αξιολόγηση και το κύρος της ΕΤΕπ θα δεχθούν πλήγμα, γι' αυτό είμαι πολύ επιφυλακτικός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v