Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Buffer $167,6 δισ. για τον Γουόρεν Μπάφετ

Ρευστότητα ρεκόρ για τον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό επενδυτή, που δεν βρίσκει ευκαιρίες αξιοποίησης των μετρητών του. Αύξηση κερδών για την Berkshire Hathaway, με επαναγορές μετοχών 9,2 δισ. δολ. το 2023.

Buffer $167,6 δισ. για τον Γουόρεν Μπάφετ

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στη συσσώρευση μετρητών, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής κατήγγειλε έλλειψη ουσιαστικών συμφωνιών που θα έδιναν στην εταιρεία ευκαιρίες για «εκπληκτική απόδοση».

Το απόθεμα μετρητών της εταιρείας εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 167,6 δισ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο, καθώς ο όμιλος πάσχιζε να βρει συμφωνίες σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Η εταιρεία ανέφερε επίσης λειτουργικά κέρδη 8,48 δισ. δολαρίων, έναντι 6,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, που βοηθήθηκαν από την αύξηση των ασφαλιστικών κερδών και των εσόδων από επενδύσεις εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, αναφέρει το Bloomberg.

«Υπάρχουν μόνο μια χούφτα εταιρείες σ' αυτή τη χώρα ικανές να κινητοποιήσουν την Berkshire», ανέφερε ο Μπάφετ στην επιστολή του, παράλληλα με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων. «Εκτός ΗΠΑ, ουσιαστικά δεν υπάρχουν υποψήφιοι που να αποτελούν σημαντικές επιλογές για την ανάπτυξη κεφαλαίων».

Παρά την αύξηση των εξαγορών τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να βρει μεγάλες συμφωνίες που θα ταίριαζαν στη φήμη του Μπάφετ, αφήνοντάς τον με περισσότερα μετρητά απ' όσα θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν ο ίδιος και οι επενδυτές του.

Αφού έχασε έδαφος στα χρόνια της πανδημίας, έκτοτε εξαγόρασε μετοχές της Occidental Petroleum και έκλεισε συμφωνία 11,6 δισ. δολ. για να αγοράσει την Alleghany Corp. Ααύξησε επίσης το μερίδιο της Berkshire σε πέντε από τους εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας πέρυσι, μετά την αύξηση των κερδών τους.

Συνέχισε, παράλληλα, να στηρίζεται στις επαναγορές μετοχών εν μέσω έλλειψης ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων. Η εταιρεία δαπάνησε 2,2 δισ. δολάρια για επαναγορές το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας το σύνολο για το έτος σε περίπου 9,2 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη της Berkshire αποτελούν εν πολλοίς ένδειξη για την οικονομική υγεία των ΗΠΑ, λόγω της επεκτατικής φύσης των επιχειρήσεων του Μπάφετ. Αυτό καθιστά επίσης την εταιρεία ιδιαίτερα ευαίσθητη σε υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος προειδοποίησε ήδη τον περασμένο Μάιο ότι τα κέρδη στις περισσότερες δραστηριότητες θα μειωθούν το 2023, καθώς μια «απίστευτη περίοδος» για την οικονομία των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος της.

Η εταιρεία ανέφερε μείωση λειτουργικών κερδών από τις σιδηροδρομικές της δραστηριότητες στα 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο, έναντι 1,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα λειτουργικά κέρδη από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και την ενέργεια μειώθηκαν επίσης στα 632 εκατομμύρια δολάρια από 739 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι η πρώτη φορά που η Berkshire ανέφερε κέρδη αφότου ο Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της εταιρείας και μακροχρόνιος επενδυτικός συνεργάτης του Μπάφετ, πέθανε στα 99 του, στα τέλη Νοεμβρίου.

Τέλος, τα λειτουργικά κέρδη από τον τομέα ασφαλίσεων εκτινάχθηκαν στα 848 εκατομμύρια δολάρια έναντι 160 εκατ. δολ. το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. 

«Η ασφαλιστική μας δραστηριότητα απέδωσε εξαιρετικά πέρυσι, σημειώνοντας ρεκόρ σε πωλήσεις και κέρδη», ανέφερε ο Μπάφετ στην επιστολή των μετόχων. «Έχουμε πολύ χώρο να αναπτυχθούμε».

Συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων και των παραγώγων, η Berkshire σημείωσε καθαρά κέρδη 37,6 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο, περισσότερα απ' ό,τι το προηγούμενο έτος, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v