Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάιεν-Ζελένσκι: Ερχεται η νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ

Δεκαετείς συμφωνίες Ουκρανίας με Ιταλία και Καναδά, «μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ», και πακέτο €19,9 εκατ. από Βρυξέλλες-Βερολίνο με οχήματα και εξοπλισμό για αποναρκοθέτηση εδαφών.

Λάιεν-Ζελένσκι: Ερχεται η νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ

Σε τρεις εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση για νέα αμυντική βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο, την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Επίσης, σημείωσε ότι, σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας, η Κομισιόν θα υποβάλει το διαπραγματευτικό πλαίσιο στα μέσα Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε η Ουκρανία με την Ιταλία και τον Καναδά, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν. Παράλληλα, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε ότι στηρίζει τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας.

Διμερείς συμφωνίες ασφαλείας υπέγραψε σήμερα στο Κίεβο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Καναδά Τζόρτζια Μελόνι και Τζάστιν Τριντό αντίστοιχα.

Η Ιταλία και ο Καναδάς ακολούθησαν το παράδειγμα της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Δανίας ολοκληρώνοντας δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο που έχουν στόχο να στηρίξουν την ασφάλεια της Ουκρανίας μέχρι να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Συνολικά, ο Καναδάς θα χορηγήσει στην Ουκρανία περί τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας το 2024.

Οχήματα και εξοπλισμός αποναρκοθέτησης από τις Βρυξέλλες στο Κίεβο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέδωσε 50 αυτοκίνητα που παρείχε η ΕΕ στην εθνική αστυνομία της Ουκρανίας (NPU) και στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα (OPG) της Ουκρανίας. Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της έρευνας και της δίωξης εγκλημάτων πολέμου. Η παράδοση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος στήριξης της ΕΕ προς τις ουκρανικές αρχές για να ανταποκριθούν σε ανάγκες που σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Σήμερα, έχω την τιμή να παραδώσω αυτά τα αυτοκίνητα στην εθνική αστυνομία της Ουκρανίας και στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Θα βοηθήσουν τις αρχές να σταθεροποιήσουν τα εδάφη που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν γενναία απελευθερώσει από την παράνομη ρωσική κατοχή. Αυτή η παράδοση έρχεται λίγο αφότου η ΕΕ παρείχε ένα σύγχρονο μηχάνημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην Ουκρανία. Με αυτόν τον εξοπλισμό υποστηρίζουμε την Ουκρανία να καταστήσει ξανά ασφαλή τα ανακτηθέντα εδάφη».

 

Η συνολική υποστήριξη στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνει εξοπλισμό αποναρκοθέτησης για τις ουκρανικές κρατικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και γεννήτριες όλων των μεγεθών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ενέργειας που προκαλούνται από τις ρωσικές επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές. Ο προϋπολογισμός του πακέτου στήριξης ανέρχεται συνολικά σε 19,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει 18 εκατ. ευρώ και η Γερμανία 1,9 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκει στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ρωσικής εισβολής.

«Είναι στιγμή συγκίνησης, μπαίνουμε σε μια εμπόλεμη χώρα», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την είσοδό της στην Ουκρανία από τη Μολδαβία, συνοδευόμενη από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v