Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό έρευνα για καρτέλ οκτώ μεγάλοι εργολάβοι της Βρετανίας

Οι επίμονα υψηλές τιμές κατοικίας αποτελούν αντικείμενο έρευνας της βρετανικής Αρχής. Εξετάζεται αν υπήρξε ανταλλαγή «ευαίσθητων πληροφοριών» από τις εταιρείες.

Υπό έρευνα για καρτέλ οκτώ μεγάλοι εργολάβοι της Βρετανίας

Η κορυφαία αρχή επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Βρετανίας ξεκίνησε έρευνα σε οκτώ κατασκευαστές κατοικιών για να διερευνήσει πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών, εντείνοντας τον έλεγχο ενός τομέα που αποτυγχάνει να προσφέρει αρκετή οικονομικά προσιτή στέγαση για να καλύψει τη ζήτηση.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών άνοιξε έρευνα για καρτέλ σε οκτώ κατασκευαστές κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των Barratt Developments, Berkeley Group, Persimmon και Vistry Group. Η έρευνα επικεντρώνεται στις ανησυχίες ότι οι εταιρείες μπορεί να έχουν ανταλλάξει ευαίσθητες ανταγωνιστικές πληροφορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των νέων κατοικιών. 

Η Αρχή πέρασε τον περασμένο χρόνο εξετάζοντας τη χρόνια έλλειψη στέγης στη χώρα, ένα ζήτημα που έχει γίνει βασικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των γενικών εκλογών που αναμένονται φέτος. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η CMA είπε ότι διαπίστωσε ότι το σύστημα σχεδιασμού της Βρετανίας -το οποίο έκρινε περίπλοκο και απρόβλεπτο- σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που θέτει η κερδοσκοπική ιδιωτική ανάπτυξη κατοικίας ευθύνονται για την επίμονη υποκατασκευή νέων κατοικιών. Η ρυθμιστική αρχή συνέστησε στην κυβέρνηση να εξορθολογίσει το σύστημα σχεδιασμού και να εισαγάγει περισσότερη προστασία των καταναλωτών.

«Σε τελική ανάλυση, πολλές από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά οικοδομών, είναι στην πραγματικότητα αποφάσεις για εκλεγμένες κυβερνήσεις», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA, Sarah Cardell, σε συνέντευξή της στο Bloomberg τη Δευτέρα. «Πρόκειται για έναν περίπλοκο χώρο άσκησης πολιτικής».

Η CMA είπε ότι η έρευνά της για την ύποπτη κοινή χρήση εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών δεν είναι ένας από τους κύριους παράγοντες των προβλημάτων στην έκθεση. Ωστόσο, επεσήμανε είπε ότι έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αντιανταγωνιστικές πρακτικές όταν εντοπίζονται.

Η CMA έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμο στις εταιρείες έως και 10% των ετήσιων εσόδων και να καθαιρεί διευθυντές μετά από έρευνες του καρτέλ.

Η Bellway Plc, η Bloor Homes Ltd., η Redrow Plc, η Taylor Wimpey Plc είναι οι άλλοι κατασκευαστές κατοικιών που εξετάζονται. Οι Barratt, Bellway, Berkeley, Persimmon, Redrow, Taylor Wimpey και Vistry σημείωσαν πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

«Εξετάζουμε την έκθεση της CMA», είπε ο Bellway σε δήλωση που εστάλη μέσω email τη Δευτέρα. «Η Bellway έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί πλήρως με την CMA καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης αγοράς της -και θα συνεχίσει να το κάνει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v