Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση μετά την Αβντιίβκα

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν τους Ουκρανούς καταλαμβάνοντας θέσεις δυτικά της πόλης που κατέλαβαν πριν από λίγες ημέρες. Σκληρές μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Συνεχίζεται η ρωσική προέλαση μετά την Αβντιίβκα

Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν δυτικά της Αβντιίβκα, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, με την Ουκρανία να ελπίζει πως θα εμποδίσει περαιτέρω προόδους, αφού η Μόσχα κατέλαβε την πόλη.

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι τα στρατεύματα της Μόσχας προέλασαν δυτικά του χωριού Lastochkyne, επεσήμανε την Κυριακή το αμερικανικό think tank Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν επίσης ότι το Κρεμλίνο είχε καταλάβει το χωριό Sieverne, στα δυτικά της Αβντιίβκα, και το Stepove, βορειοδυτικά της πόλης, που ελέγχεται πλέον από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από την κατεστραμμένη πόλη του Ντόνετσκ μετά από περισσότερους από τέσσερις μήνες σκληρών μαχών νωρίτερα τον Φεβρουάριο. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη για τη Ρωσία από τότε που κατέλαβε το Bakhmut του Ντόνετσκ, μετά από μακρά επίθεση τον Μάιο του 2023.

Οπως σημειώνει το Newsweek, το Κίεβο υποστηρίζει ότι μετά την αποχώρηση της Ουκρανίας από την Αβντιίβκα έχει δημιουργήσει νέες αμυντικές γραμμές γύρω από το Lastochkyne και τα κοντινά χωριά Novobakhmutivka και Pervomaiske, με τις δυνάμεις του «να απωθούν με επιτυχία τις προσπάθειες των Ρώσων εισβολέων να αναπτύξουν επίθεση».

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν μεταφερθεί στα δυτικά άκρα του Lastochkyne, δήλωσε την Κυριακή ο Dmytro Lykhovyi, εκπρόσωπος των δυνάμεων του Κιέβου που καλύπτουν την περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν «πιο πλεονεκτικές γραμμές και θέσεις», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Μόσχα ανέφερε στην καθημερινή της ενημέρωση ότι «απέκρουσε» επτά ουκρανικές επιθέσεις γύρω από το Lastochkyne, το Novobakhmutivka και δύο άλλα χωριά κατά μήκος της πρώτης γραμμής του Ντόνετσκ.

Η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Αβντιίβκα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για το Κίεβο, λίγο πριν από τη δεύτερη επέτειο του πολέμου. Η κατάληψή της ήταν μια στρατηγική και συμβολική νίκη για τη Μόσχα, με τα ρωσικά στρατεύματα να υψώνουν σημαίες στο πρώην ουκρανικό οχυρό που βρέθηκε επί μία δεκαετία στην πρώτη γραμμή.

Το Κίεβο δήλωσε ότι υποχώρησε για να σώσει τις ζωές των μαχητών του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v