Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σολτς: Η ρωσική δικτατορία σκότωσε τον Ναβάλνι

«Ο Ρώσος πρόεδρος και όσοι τον υποστηρίζουν, φοβούνται πλέον πολύ», εκτιμά ο Γερμανός καγκελάριος. Δηλώνει, παράλληλα, αρνητικός στην παράδοση πυραύλων «Taurus» στην Ουκρανία, υπό τον κίνδυνο να «ερμηνευθεί ως πολεμική εμπλοκή της Γερμανίας».

Σολτς: Η ρωσική δικτατορία σκότωσε τον Ναβάλνι

Το ρωσικό καθεστώς σκότωσε τον Αλεξέι Ναβάλνι, επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και περιέγραψε για ακόμη μια φορά τη Ρωσία ως «δικτατορία». Ο κ. Σολτς απέρριψε επίσης εκ νέου το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν θα εγκρίνει για την ώρα την παράδοση πυραύλων «Taurus» στο Κίεβο.

«Εγώ, όπως και όλοι οι άλλοι, θεωρώ ότι το καθεστώς τον σκότωσε», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στον Ρώσο αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa. «Η Ρωσία είναι μια δικτατορία. Και ο θάνατος (του Ναβάλνι) είναι η συνέπεια μιας δικτατορίας», πρόσθεσε ο καγκελάριος, απέφυγε ωστόσο να εκτιμήσει εάν το γεγονός θα αποδυναμώσει ή θα ενισχύσει τη ρωσική αντιπολίτευση. «Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι όσοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση χρειάζονται πολύ θάρρος», σημείωσε ο κ. Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο Ρώσος πρόεδρος και όσοι τον υποστηρίζουν, φοβούνται πλέον πολύ». Αυτό φαίνεται, εξήγησε, από το γεγονός ότι ο μοναδικός προεδρικός υποψήφιος από την αντιπολίτευση τελικά αποκλείστηκε.

«Nein» στην παράδοση πυραύλων - Δεν θα εμπλακεί η Γερμανία στον πόλεμο

Ερωτώμενος σχετικά με το ουκρανικό αίτημα για παράδοση πυραύλων «Taurus», ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ερμηνευθεί ως εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο: «Δεν πρέπει να συνδεόμαστε σε κανένα σημείο με τους στόχους που επιτυγχάνει αυτό το σύστημα», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια του ουκρανικού στρατού με «Taurus» δεν αποτελεί την επόμενη επιλογή στην ημερήσια διάταξη. «Αυτή η σαφήνεια είναι απαραίτητη. Είμαι έκπληκτος που κάποιοι άνθρωποι δεν συγκινούνται καθόλου, δεν σκέφτονται καν αν αυτό που κάνουμε θα μπορούσε υπό μία έννοια να θεωρηθεί ως συμμετοχή στον πόλεμο», πρόσθεσε ο κ. Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στην αντιπολίτευση, η οποία ζητά άμεση παράδοση των πυραύλων στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για όπλο μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό που κάνουν οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των στόχων δεν μπορεί να γίνει από τη Γερμανία. Αυτό το ξέρουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σύστημα», διευκρίνισε και δήλωσε «έκπληκτος» και «εκνευρισμένος» για το γεγονός ότι το ζήτημα επανέρχεται διαρκώς. 

Ερωτώμενος σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία της το φθινόπωρο του 2025. «Θα έβαζα και στοίχημα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v