Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Πρώτη εκλογική ήττα για την Μελόνι

Είναι το πρώτο προειδοποιητικό καμπανάκι που χτυπά για την πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας. Η Κεντροαριστερά κερδίζει, αν και με ελάχιστη διαφορά, τις περιφερειακές εκλογές στη Σαρδηνία.

Ιταλία: Πρώτη εκλογική ήττα για την Μελόνι

Μετά την εκλογική νίκη της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, το φθινόπωρο του 2022, η ήττα στη Σαρδηνία σηματοδοτεί το πρώτο δυνατό «καμπανάκι». Η Κεντροαριστερά, οι Πράσινοι και τα Πέντε Αστέρια κέρδισαν την μάχη των περιφερειακών εκλογών που έγιναν στη Σαρδηνία την Κυριακή.

Νέα περιφερειάρχης, με διαφορά μόλις δυο χιλιάδων ψήφων και ποσοστό 45,4%, εξελέγη η Αλεσάντρα Τόντε. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ιταλία, μετά τη Σικελία.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, φυσικά, δεν ικανοποιεί την κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα, της Φόρτσα Ιτάλια και των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι. Πέρα από επιμέρους πολιτικά λάθη, υπάρχει ένα κύριο στοιχείο που όλα δείχνουν οτι συνέβαλε στην ήττα της ιταλικής συντηρητικής παράταξης:

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αρνήθηκε να συναντήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού. Πήγε στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, στο Κάλιαρι, για την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει με τα μέλη του «κινήματος των τρακτέρ». Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας δήλωσαν ότι η επιλογή αυτή της Μελόνι προσέβαλε όλους τους κατοίκους του νησιού και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, σήμερα, δείχνει ότι πράγματι το εννοούσαν.

Πρόκριμα μελλοντικής συνεργασίας...

Από την άλλη πλευρά, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και τα Πέντε Αστέρια πανηγυρίζουν. Πολλά στελέχη τους θεωρούν ότι το συγκεκριμένο πολιτικό πείραμα, δηλαδή η συνεργασία τους, θα πρέπει να επαναληφθεί και στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες κανονικά θα γίνουν σε τρία χρόνια. Στο μεταξύ όμως υπάρχουν άλλες τέσσερις τοπικές αναμετρήσεις και φυσικά οι ευρωεκλογές του Ιουνίου. Σε δύο εβδομάδες σειρά έχουν οι περιφερειακές εκλογές στην περιφέρεια Αμπρούτσο, με πρωτεύουσα την Λ΄Ακουιλα.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει το αρνητικό αποτέλεσμα της Σαρδηνίας, αλλά σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας είναι πολύ βαρύ. Το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι θεωρεί ότι η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι φέρει το κύριο μερίδιο ευθύνης. Διότι στηρίζει όλες τις διεκδικήσεις των αγροτών, κρίνοντας ανεπαρκείς της παραχωρήσεις του υπουργού Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα. Παράλληλα, φέρεται να μην βοήθησε όσο θα μπορούσε τον υποψήφιο περιφερειάρχη της δεξιάς συμμαχίας, Πάολο Τρούτσου, ο οποίος προερχόταν από τα Αδέλφια της Ιταλίας.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v