Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Προς ομαλή προσγείωση οδεύει η παγκόσμια οικονομία

Νέο ρίσκο η άνω των προσδοκιών μείωση πληθωρισμού, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνόδου. Ο ρόλος ΗΠΑ-Κίνας και η... αποσιώπηση γεωοικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

G20: Προς ομαλή προσγείωση οδεύει η παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως οδεύει προς μια ήπια προσγείωση, αναφέρουν οι επικεφαλής οικονομικών των G20 στο προσχέδιο της τελικής δήλωσής τους στο πλαίσιο της συνόδου τους στη Βραζιλία, αναφέροντας ως ένα από τα διακυβεύματα την ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού.

«Η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης στην παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί», αναφέρει το προσχέδιο ανακοινωθέντος της 23ης Φεβρουαρίου που είδε το Bloomberg. «Οι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είναι πιο ισορροπημένοι. Στους αναδυόμενους κινδύνους περιλαμβάνεται ο ταχύτερος του αναμενομένου αποπληθωρισμός».

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός υποχωρεί από τα υψηλά μετά την Covid (ΔΝΤ)

Το κείμενο δεν είναι οριστικό και η διατύπωση υπόκειται σε εντατικές διαπραγματεύσεις στο Σάο Πάολο, πριν από την άφιξη των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη. Η σύνοδος έχει ήδη καταγράψει έντονες διαχωριστικές γραμμές, ειδικά για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα που αναστατώνουν την παγκόσμια πολιτική. Το προσχέδιο κειμένου αναφέρει μεταξύ των προκλήσεων τις «συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου», χωρίς να τις κατονομάζει, καθώς και στις «γεωοικονομικές εντάσεις».

Η δήλωση αντικατοπτρίζει μια σχετικά αισιόδοξη οπτική για την παγκόσμια οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια πάλεψε για να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας, τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την απότομη αύξηση των επιτοκίων.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στις περισσότερες οικονομίες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις κατάλληλες νομισματικές πολιτικές, τη χαλάρωση της συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού» και τη συγκράτηση των τιμών των εμπορευμάτων, αναφέρει το προσχέδιο της G20.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενίσχυσε τον περασμένο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2024 στο 3,1%, επικαλούμενος επέκταση στις ΗΠΑ άνω των εκτιμήσεων, καθώς και τη δημοσιονομική στήριξη από την Κίνα.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Σάο Πάολο, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τόνισε τον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «η πορεία της Αμερικής προς μια ήπια προσγείωση έχει υποστηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη».

Η Γέλεν αναγνώρισε κινδύνους όπως η παράταση των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι οποίες ώθησαν τις τιμές των εμπορευμάτων και διατάραξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και τα προβλήματα χρέους που μαστίζουν χώρες με χαμηλό εισόδημα. Οπως σημείωσε, «ο πληθωρισμός έχει πέσει σε πολλές χώρες», χωρίς να υποστηρίξει περικοπές επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της G20 έχουν δυσκολευτεί να προσεγγίσουν στρατιωτικές συγκρούσεις όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που εξάλλου έχει πλήξει τις οικονομίες παγκοσμίως. 

Στην ομάδα συμμετέχουν τόσο η Ρωσία και η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ με τους δυτικούς συμμάχους. Η προκαταρκτική συνεδρίαση της Δευτέρας σήμανε ημέρα παζαριών για το πώς θα διατυπωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι του πολέμου.

Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν ορισμένα επίμαχα θέματα που θα μπορούσαν να βαλτώσουν τις συζητήσεις. Η Βραζιλία, που φιλοξενεί τη σύνοδο, προωθεί μια ατζέντα που περιλαμβάνει τη φτώχεια, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών.

Δεν είναι ξεκάθαρο ποιο μέρος αυτής της ατζέντας τυχόν θα τεθεί στη συνάντηση, εν μέσω σειράς διχασμών. Στο τελικό ανακοινωθέν οι υπουργοί κατά κανόνα σκιαγραφούν τη συναινετική τους άποψη για την παγκόσμια οικονομία και τις επερχόμενες προκλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v