Επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο

Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη, στην τελευταία και πιο προηγμένη έκδοσή τους.

Επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Γκραντ Σαπς.

Οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στις 11 Νοεμβρίου στην Άγκυρα, όπου υπέγραψαν μεταξύ άλλων δήλωση προθέσεων για αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία της να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς Eurofighter αντί των F-35, από το πρόγραμμα των οποίων έχει αποκλειστεί. Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει συνολικά 40 νέα μαχητικά Eurofighter, 20 στην πρώτη φάση και 20 στην επόμενη, στην τελευταία και πιο προηγμένη έκδοσή τους.

Το θέμα είχε τεθεί από τον Γιασάρ Γκιουλέρ στον Βρετανό υπουργό κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, καθώς η τουρκική πλευρά αντιμετωπίζει την άρνηση της Γερμανίας που είναι συμπαραγωγός χώρα των Eurofighter. Η Βρετανία και η Ισπανία, που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα, στηρίζουν το αίτημα της Τουρκίας.

«Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μάς παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας», είχε δηλώσει, κατά τον ετήσιο απολογισμό του υπουργείου του, στις 16 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο ίδιος ανέφερε τότε ότι το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτήν τη στιγμή η Τουρκία είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Στις 21 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την παρθενική του πτήση το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ. Η κατασκευάστρια εταιρεία ΤΑΙ έχει υπογράψει από το 2017 συμφωνία συνεργασίας με τη βρετανική BAE Systems για την ανάπτυξη του αεροσκάφους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v