Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κολλημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη

Στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Επίμονα υψηλός ο δομικός δείκτης, στέλνει σήμα για υψηλά επιτόκια από ΕΚΤ για λίγο ακόμη.

Κολλημένος στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη

Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Φεβρουάριο -παρέμεινε στο 3,2%, σύμφωνα με τη Eurostat. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,8% τον Ιανουάριο, λίγο πιο πάνω από τις προσδοκίες για 2,5%.  Ωστόσο, η υποκείμενη αύξηση των τιμών παρέμεινε επίμονα υψηλή, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ για λίγο ακόμη, προτού αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της προς τα μέσα της χρονιάς.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, μειώθηκε μόνο στο 3,1% από 3,3%, αποκλίνοντας από τις προσδοκίες για 2,9% και διατηρώντας τον πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (4,0%, έναντι 5,6% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (3,9%, έναντι 4,0% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6%, έναντι 2,0% τον Ιανουάριο) και την ενέργεια (-3,7%, έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Επιβραδύνθηκε στη Γερμανία

Στο 2,7% κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία, εναρμονισμένος -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τον Γενάρη ήταν στο 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,6%. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,4%, αμετάβλητος από τον Ιανουάριο.

Στο πιο χαμηλό από το 2021 στη Γαλλία, φρένο και στην Ισπανία

Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία -ενισχύοντας μια τάση που τροφοδοτεί τη συζήτηση για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν τον Φεβρουάριο, από 3,4% τον προηγούμενο μήνα και σε ταύτιση με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία επίσης επιβραδύνθηκε -στο 2,9% από 3,5%-, αν και υπερέβη ελαφρώς τις προσδοκίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v