Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: «Επιστροφή στο μέλλον» για τα treasuries

Μια αντιστροφή της πτωτικής τάσης στο term premium για τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές, προειδοποιεί η Pimco.

Pimco: «Επιστροφή στο μέλλον» για τα treasuries

H δημοσιονομική ασωτία της αμερικανικής κυβέρνησης απειλεί να επαναφέρει την αγορά των treasuries στη δεκαετία του 1980, όταν οι «τιμωροί των ομολόγων» απαιτούσαν πολύ υψηλότερη αποζημίωση για να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμους τίτλους, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Pimco. 

Ένας συνδυασμός πιο επίμονου πληθωρισμού και διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος «θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιστροφή της 40ετούς πτωτικής τάσης» του δείκτη για το πόσο αποζημιώνονται οι επενδυτές για την κατοχή μακροπρόθεσμου χρέους, υποστηρίζει η Pimco. 

«Και αν επιστρέφουμε στο μέλλον, σε μια αγορά που θυμίζει παλαιότερες δεκαετίες όταν το term premium (σ.σ. oι πρόσθετες αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή μακροπρόθεσμων ομολόγων) ήταν υψηλότερο;» διερωτούν οι συντάκτες της έκθεσης. 

«Αν το term premium επέστρεφε σε επίπεδα που ήταν συνηθισμένα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, αυτό πιθανότατα θα αποτελούσε το χαρακτηριστικό γνώρισμα των χρηματοοικονομικών αγορών κατά την εποχή αυτή» τονίζουν.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ίδιοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη «δεν θα επηρέαζε μόνο τις τιμές των ομολόγων, αλλά και τις τιμές των μετοχών, του real estate και οποιουδήποτε άλλου στοιχείου ενεργητικού  αποτιμάται με βάση προεξοφλημένες μελλοντικές ταμειακές ροές».


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v