Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Τέταρτο διαδοχικό μήνα ανέβασε ταχύτητα. Ανήλθε στο 67,1% τον Φεβρουάριο από 64,9% τον Γενάρη. Τελευταία data πριν από τις δημοτικές εκλογές Μαρτίου.

Κοντά στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε σε υψηλό 15 μηνών, μια επιτάχυνση που παρακολουθείται στενά από την κεντρική τράπεζα που βρίσκεται ακόμη σε επιφυλακή, μετά τον τερματισμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ενισχυμένη εν μέρει από τη φετινή απότομη αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των τιμών τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα στο 67,1% από 64,9% τον Ιανουάριο. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν 66%.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός -ένας δείκτης που έχει τεθεί υπό ιδιαίτερο έλεγχο από την κεντρική τράπεζα- υποχώρησε στο 4,5% από 6,7% τον Ιανουάριο, αν και παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο του τέταρτου τριμήνου.

«Είμαστε πολύ μακριά από τη σταθερότητα των τιμών, αλλά αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Τα στοιχεία ήταν η τελευταία ανάγνωση πριν από τις δημοτικές εκλογές αργότερα τον Μάρτιο, μια ψηφοφορία στην οποία το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να κερδίσει πίσω πόλεις που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα. Η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική ενόψει της ψηφοφορίας έχει αναδειχθεί σε εμπόδιο στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v