Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φιλόδοξο στόχο για 5% ανάπτυξη φέτος βάζει η Κίνα

Ο πρωθυπουργός, το νούμερο δύο του προέδρου Σι Τζίνπινγκ, τόνισε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι αντιμέτωπη και με κινδύνους.

Φιλόδοξο στόχο για 5% ανάπτυξη φέτος βάζει η Κίνα

Σε οικονομική ανάπτυξη περίπου 5% στοχεύει η Κίνα για φέτος, ποσοστό που οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει "φιλόδοξο", καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μάχεται με προκλήσεις που κυμαίνονται από την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων έως την αδύναμη εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ, το νούμερο δύο του προέδρου Σι Τζίνπινγκ, ανακοίνωσε έναν στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα που είναι ανάλογος με τον περσινό και νέα ειδικά ομόλογα της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά απογοήτευσε τους επενδυτές που ήλπιζαν σε μεγαλύτερη ενίσχυση των δαπανών για την οικονομία. Ανακοίνωσε ότι πρόκειται επίσης να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% φέτος.

"Τα θεμέλια για τη συνεχή ανάκαμψη και βελτίωση της οικονομίας της χώρας μας δεν είναι ακόμη στέρεα, με ανεπαρκή ζήτηση, πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε ορισμένους κλάδους, αδύναμες κοινωνικές προσδοκίες και πολλούς παραμένοντες κινδύνους", δήλωσε ο Λι, καθώς παρουσίασε την "έκθεση εργασίας" του σε σχεδόν 3.000 αντιπροσώπους στη Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις φετινές συνεδριάσεις - γνωστές ως "Δύο Συνεδρίες" - του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κοινοβουλίου της χώρας, και της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης, του κορυφαίου συμβουλευτικού οργάνου, για ενδείξεις σχετικά με το πώς ο Σι σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v