Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάρωσε στη Σούπερ Τρίτη ο Τραμπ, προς μονομαχία με Μπάιντεν

«Εχουμε ένα σπουδαίο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Και θέλουμε να έχουμε ενότητα», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος. Αποσύρεται η αντίπαλός του Νίκι Χέιλι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σάρωσε στη Σούπερ Τρίτη ο Τραμπ, προς μονομαχία με Μπάιντεν

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε σε όλες σχεδόν τις Πολιτείες που διεξήγαγαν προκριματικές εκλογές για τους Ρεπουμπλικάνους τη Σούπερ Τρίτη, σε μια βραδιά που τον έφερε στο χείλος της εξασφάλισης του προεδρικού χρίσματος του κόμματός του, έναντι του Τζο Μπάιντεν, στη φετινή κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το Associated Press και τους Financial Times, ο Τραμπ κέρδισε 14 από τις 15 Πολιτείες που ψήφισαν τη Σούπερ Τρίτη, μια κομβική μέρα στο ημερολόγιο των προκριματικών εκλογών. Η κύρια αντίπαλός του, η Νίκι Χέιλι, κέρδισε στο Βερμόντ - σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, θα ανακοινώσει την αποχώρησή της από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Η κυριαρχία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ -η οποία περιελάμβανε νίκες στην Καλιφόρνια και στο Τέξας, τις μεγαλύτερες της βραδιάς- θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Χέιλι να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της.

Ο Τραμπ πλησιάζει γρήγορα τους 1.215 αντιπροσώπους για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που χρειάζεται για να σφραγίσει το χρίσμα του κόμματος τον Ιούλιο -αλλά δεν αναμένεται να περάσει αυτό το όριο πριν από τα τέλη του μήνα.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στο θέρετρό του, Mar-a-Lago, στη Φλόριντα, ο Τραμπ εμφανίστηκε ως ο πιθανός υποψήφιος  και κάλεσε όλους τους Ρεπουμπλικάνους να αγκαλιάσουν πλήρως την εκστρατεία του.

«Έχουμε ένα σπουδαίο ρεπουμπλικανικό κόμμα με τεράστιο ταλέντο. Και θέλουμε να έχουμε ενότητα και θα έχουμε ενότητα, και αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα», δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος.

Η νίκη της Χέιλι στο Βερμόντ ήταν η δεύτερη στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικάνων.

Xωρίς αντίπαλο στην ουσία ο Μπάιντεν

Στην άλλη πλευρά, των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, διεκδικεί το χρίσμα της παράταξής του πρακτικά χωρίς αληθινό αντίπαλο.

Όπως αναμενόταν, κέρδισε και στις 15 Πολιτείες όπου διεξάγονταν ψηφοφορίες, αν και έχασε από άγνωστο στους περισσότερους αντίπαλό του στην περιοχή αμερικανική Σαμόα.

Έχοντας ήδη και αυτός στραμμένη την προσοχή του στην αναμέτρησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον αντίπαλό του πως είναι «αποφασισμένος να καταστρέψει τη δημοκρατία μας», ότι αυτό που θέλει είναι να «πάρει τη ρεβάνς, την εκδίκησή του» κι όχι να υπηρετήσει «τον αμερικανικό λαό».

Το ραντεβού για τον επαναληπτικό αγώνα της αναμέτρησης του 2020, ο οποίος δεν προκαλεί ακριβώς ενθουσιασμό στους Αμερικανούς κατά δημοσκοπήσεις, στην πράξη λοιπόν κλείστηκε, έστω κι αν η εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει τερματιστεί τυπικά. Από τη 15η Ιανουαρίου, και παρά τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε νικητής σε σχεδόν όλες τις αναμετρήσεις με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του.

Η Νίκι Χέιλι αυτοπροβαλλόταν ως η υποψήφια που θα αποκαθιστούσε την «ομαλότητα», που θα τερμάτιζε το «χάος του Τραμπ». Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι κώφευσαν στα επιχειρήματά της. Θα παραμείνει στην κούρσα; Δεν εκφράστηκε αμέσως, τροφοδοτώντας σεναριολογία για τις προθέσεις της.

με πληροφορίες από Financial Times, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v