Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από $2,3 δισ. κατέθεσαν στις τράπεζες οι Αργεντίνοι μετά την άνοδο Μιλέι

Το άλμα 17% στις δολαριακές καταθέσεις, οι οποίες άγγιξαν συνολικά τα $16,4 δισ. στη χώρα. Θεωρείται «ψήφος εμπιστοσύνης» στο νέο πρόεδρο.

Πάνω από $2,3 δισ. κατέθεσαν στις τράπεζες οι Αργεντίνοι μετά την άνοδο Μιλέι

Οι Αργεντίνοι έχουν αποταμιεύσει περισσότερα από $2,3 δισ. από τις 10 Δεκεμβρίου, όποτε και ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι. Το γεγονός αυτό αντανακλά το κλίμα αισιοδοξίας για την κυβέρνησή του, μεταδίδει το Bloomberg.

Το άλμα 17% στις καταθέσεις δολαρίων, οι οποίες άγγιξαν συνολικά τα $16,4 δισ. στη χώρα έχουν υπερκεράσει τις απώλειες του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η αύξησή τους αποτελεί επίσης άτυπο βαρόμετρο πολιτικού κινδύνου, καθώς οι πολίτες τείνουν να αποσύρουν χρήματα σε περιόδους αστάθειας και να αποταμιεύουν σε περιόδους σταθερότητας.

Εάν η τάση συνεχιστεί, θα επωφεληθεί η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, γιατί ένα μέρος των καταθέσεων σε δολάρια υπολογίζεται στα συναλλαγματικά αποθέματα που απαιτούνται για τη σταθεροποίηση του πέσο.

Στην χώρα, οι λογαριασμοί όψεως εκφράζονται σε πέσος, ενώ οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου μπορούν να εκφράζονται σε δολάρια. Ωστόσο, οι πολίτες περιορίζονται από τον νόμο να ανταλλάσσουν 200 δολάρια σε πέσος το μήνα και να πληρώνουν υψηλούς φόρους για τη συναλλαγή λόγω έλλειψης δολαρίων στην κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v