Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζεύουν χρήματα οι Δυτικοί για παράδοση 800.000 οβίδων στην Ουκρανία

Τα πυρομαχικά θα φτάσουν στο Κίεβο σε λίγες εβδομάδες, με μεσάζοντα την Τσεχική Δημοκρατία. Ποιες χώρες συμμετέχουν και ποιες παράλληλες δράσεις προωθεί η ΕΕ, την ώρα που η Ουκρανία ξεμένει από πολεμοφόδια.

Μαζεύουν χρήματα οι Δυτικοί για παράδοση 800.000 οβίδων στην Ουκρανία

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν συγκεντρώσει σχεδόν όλη τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την τσεχική πρωτοβουλία που αφορά την αγορά εκατοντάδων χιλιάδων βλημάτων πυροβολικού, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Οι οβίδες θα μπορούσαν να παραδοθούν στο Κίεβο μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Σύμφωνα με την πρόταση, η Τσεχική Δημοκρατία θα χρησιμεύσει ως ο μεσάζων μεταξύ των κυβερνήσεων που προθυμοποιούνται να χρηματοδοτήσουν την αγορά των πυρομαχικών.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του έχει εντοπίσει 500.000 βλήματα οβίδων 155 χιλιοστών και 300.000 βλήματα 122 χιλιοστών που θα μπορούσαν να παραδοθούν εντός εβδομάδων, αρκεί να διατεθούν τα χρήματα.

Η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Δανία, ο Καναδάς και η Γαλλία υποστηρίζουν το σχέδιο της Τσεχίας για αγορά πυρομαχικών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Πολωνία. Ξεχωριστή σύνοδος των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, προκειμένου να εξεταστούν οι λεπτομέρειες.

Εκτιμάται ότι η Ουκρανία χρειάζεται τουλάχιστον 200.000 οβίδες μηνιαίως για να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, των οποίων η μέση ημερήσια χρήση βλημάτων είναι τρεις έως πέντε φορές μεγαλύτερη.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι προσπαθούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Κίεβο, σε μια ευαίσθητη στιγμή του πολέμου, και ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ενδέχεται να σπάσουν τη γραμμή άμυνάς τους μέχρι το καλοκαίρι.

Η ΕΕ δεν κατάφερε να φανεί συνεπής στη δέσμευσή της να παράσχει 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού μέχρι τον τρέχοντα μήνα στην Ουκρανία, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμες ελλείψεις. Παράλληλα, πάνω από 60 δισ. δολάρια έκτακτης βοήθειας των ΗΠΑ παραμένουν κολλημένα στο Κογκρέσο, ενώ εντείνονται οι φόβοι στην Ευρώπη ότι, εάν τον Νοέμβριο εκλεγεί πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποκλείεται να αποσύρει την υποστήριξή του στο Κίεβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v