Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ για επιτόκια: Θα γνωρίζουμε περισσότερα τον Ιούνιο

Η ΕΚΤ βλέπει θετικά σήματα αλλά δεν είναι αρκετά, τόνισε η Λαγκάρντ. Αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω οι προβλέψεις για πληθωρισμό. Αδύναμη η οικονομία.

Λαγκάρντ για επιτόκια: Θα γνωρίζουμε περισσότερα τον Ιούνιο

To Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να κρατήσει τα τρία κύρια επιτόκια αμετάβλητα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός έχει καταγράψει περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Όπως ανέφερε η κα Λαγκάρντ, το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ιδίως για το 2024, που αντανακλά κυρίως τη μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% το 2024, στο 2,0% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% για το 2024, στο 2,1% για το 2025 και στο 2,0% για το 2026.

Οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα κάτω και την προβολή όσον αφορά την ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.

Η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι θα υπάρξει ανάκαμψη τη φετινή χρονιά.

Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αυξήσεις στους μισθούς αρχίζουν να υποχωρούν, ανέφερε η Λαγκάρντ. Όπως σημείωσε, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται κυρίως στο 2%, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού. Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2% αλλά όχι όση θα θέλαμε, πρόσθεσε. 

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η ΕΚΤ βλέπει μια γενική υποχώρηση του πληθωρισμού. Είναι ξεκάθαρα ένα θετικό σήμα αλλά δεν είναι αρκετό, υπογράμμισε. 

Θα έρθουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και θα γνωρίζουμε περισσότερα τον Ιούνιο, επισήμανε η Λαγκάρντ. 

Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα περιμένει μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια. 

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε για μειώσεις επιτοκίων στη σημερινή συνεδρίαση. Έχει σημασία να έχουμε περισσότερα οικονομικά στοιχεία τον Ιούνιο, επανέλαβε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v