Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβάθμισε την τουρκική οικονομία η Fitch

Η Fitch ανέβασε την αξιολόγηση της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα υψηλότερα σε Β+ από Β με θετική προοπτική. Βελτιωμένη η εμπιστοσύνη, αλλά η χώρα παραμένει μακριά από το investment grade.

Αναβάθμισε την τουρκική οικονομία η Fitch

Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από την Fitch, καθώς η επιστροφή της κυβέρνησης στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική μειώνει τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών.

Η Fitch ανέβασε την αξιολόγηση της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα υψηλότερα σε Β+ από Β με θετική προοπτική. Η κίνηση «αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη στη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τη μεταστροφή τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο εμπροσθοβαρούς σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση των μακροοικονομικών τρωτών σημείων», έγραψαν αναλυτές όπως ο Erich Arispe Morales.

Από τότε που η Fitch αναβάθμισε το outlook της Τουρκίας σε σταθερό από αρνητικό, στις 9 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα αύξησε περαιτέρω το επιτόκιο κατά 2.000 μονάδες βάσης στο 45% και έλαβε πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν στο 70%.

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 80,5 δισ. δολάρια την 1η Μαρτίου, από 56,5 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου, όταν η επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη της αντιστροφής της πολιτικής. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα αποθέματα δέχθηκαν πιέσεις από την αυξημένη ζήτηση για ξένο νόμισμα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ έχουν ζητήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης, επικρίνοντας τις εταιρείες αξιολόγησης για το ότι είναι πίσω από τις αγορές σε ότι αφορά την αξιολόγησή τους για την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο, το outlook της Τουρκίας αναβαθμίστηκε σε θετικό στην αξιολόγηση της Moody's, η οποία βαθμολογεί τη χώρα στο Β3, έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η S&P Global Ratings επίσης αναβάθμισε το outlook σε θετικό τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντάς την αξιολόγηση στο B.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v