Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: SOS για το βουνό χρεών εκπέμπουν επαρχίες και πόλεις

Συναντήσεις με κρατικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τεράστια χρέη, περί τα 13 τρισ. δολάρια, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ισολογισμού.

Κίνα: SOS για το βουνό χρεών εκπέμπουν επαρχίες και πόλεις

Αξιωματούχοι από ορισμένες από τις πιο υπερχρεωμένες επαρχίες και πόλεις της Κίνας συναντήθηκαν με κορυφαίους τραπεζίτες κρατικών ομίλων στο Πεκίνο τις τελευταίες ημέρες καθώς εντείνουν τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης των πληρωμών χρέους για υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που απειλούν να περιορίσουν την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας συσσώρευσαν τεράστιες υποχρεώσεις σε μια δεκαετία με οικοδομικό ξεφάντωμα και συνεχή ανάληψη χρεών. Ενώ η ώθηση των υποδομών βοήθησε στην ανάπτυξη, πολλές τοπικές κυβερνήσεις παλεύουν τώρα με χρέη δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός ισολογισμού, τα οποία καταπνίγουν την ικανότητά τους να αναπτύξουν νέες επενδύσεις και ασκώντας πίεση στην οικονομία που αγωνίζεται να ανακτήσει ρυθμό μετά την πανδημία.

Στο περιθώριο μιας ετήσιας πολιτικής συγκέντρωσης στο Πεκίνο, γνωστής ως οι «Δύο Συνεδρίες», αξιωματούχοι από τις επαρχίες Liaoning και Hebei και την πόλη Tianjin συμμετείχαν σε εκτενείς συζητήσεις για το χρέος με κορυφαίους κρατικούς τραπεζίτες, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλούνται οι Financial Τimes.

Αξιωματούχοι από την Liaoning, μια επαρχία στα βόρεια, συναντήθηκαν το Σάββατο με κορυφαίους τραπεζίτες από 18 κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Industrial and Commercial Bank of China, του μεγαλύτερου ομίλου της χώρας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από την επαρχία Hebei και την παράκτια πόλη Tianjin πραγματοποίησαν συναντήσεις υψηλού επιπέδου με δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Κίνας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση.

Αξιωματούχοι από τη Hebei και την Tianjin προσπαθούσαν να αναδιαρθρώσουν το χρέος εκτός ισολογισμού, είπαν οι πηγές, ενώ εκείνοι από τη Liaoning ήλπιζαν να αναχρηματοδοτήσουν κάποιο χρέος χρησιμοποιώντας τοπικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση. Πριν συναντηθούν με τις τράπεζες, οι τοπικοί αξιωματούχοι άσκησαν επίσης πιέσεις στις κρατικές ρυθμιστικές αρχές ώστε για διευκολύνουν την προσέγγιση των τραπεζών.

«Το άγχος [του χρέους εκτός ισολογισμού] θα ωθούσε τις οικονομικά αδύναμες επαρχίες να διαπραγματευτούν ενεργά αυτές τις μορφές χρέους», δήλωσε ο Ivan Chung, διευθύνων σύμβουλος της Moody's Investors Service.

Οι τοπικές κυβερνήσεις της Κίνας έχουν συγκεντρώσει χρέος έως και 94 τρισεκατομμύρια ρενμιμπι-Rmb (13 τρισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία περιλαμβάνει υποχρεώσεις από οντότητες εκτός ισολογισμού γνωστές ως «οχήματα χρηματοδότησης τοπικής αυτοδιοίκησης» — επενδυτικές εταιρείες που αντλούν χρέος και κατασκευάζουν υποδομές για λογαριασμό των αρχών. Συνολικά 3,2 τρισ. Rmb κρατικών ομολόγων πρέπει να αποπληρωθούν έως το τέλος του 2024, σύμφωνα με τη Moody's.

Το Πεκίνο έστειλε πέρυσι ομάδες αξιωματούχων σε περισσότερες από 10 από τις πιο αδύναμες οικονομικά επαρχίες και πόλεις - συμπεριλαμβανομένων των Liaoning και Tianjin - για να εξετάσουν τα βιβλία τους. Εχει επίσης παρέμβει με υποστήριξη, διευθετώντας περισσότερα από 1,4 τρισ. Rmb σε ειδικά ομόλογα αναχρηματοδότησης για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις να αποπληρώσουν τα ομόλογα που λήγουν.

Αυτές οι προσπάθειες από πάνω προς τα κάτω απέτρεψαν δημόσιες χρεοκοπίες, αλλά οι αναλυτές είπαν ότι απομένουν πολλά να γίνουν για την επίλυση κρυφών χρεών που δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τοπικών κυβερνήσεων.

«Η άμεση απειλή αθέτησης υποχρεώσεων ομολόγων έχει μετριαστεί», δήλωσε ο Chung της Moody's. «Η εστίαση έχει πλέον στραφεί προς την αντιμετώπιση του μεσοπρόθεσμου έως μακροπρόθεσμου χρέους, το οποίο, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει δευτερογενή αποτελέσματα, απαιτεί περισσότερο χρόνο για την αποτελεσματική διαχείριση».

Στην έκθεση προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας δεσμεύτηκε να «αποτρέψει σθεναρά οποιαδήποτε αύξηση του κρυφού δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα κρυφά χρέη». 

Στο νοτιοδυτικό Yunnan, 1.153 έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, όπως αυτοκινητόδρομοι και θεματικά πάρκα, έχουν ανασταλεί και οι νέες κατασκευές έχουν σταματήσει για περιορισμό των δαπανών και εστίαση στην επίλυση του χρέους, σύμφωνα με έγγραφο που είδαν οι Financial Times.

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές έχουν επίσης ασκήσει πίεση στις τράπεζες, ιδίως τις κρατικές, να διερευνήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν ένα πιθανό πλήγμα στα κέρδη, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν μια πολιτική επιταγή να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος.

«Πιθανότατα δεν θα δείτε την πίεση στους ισολογισμούς [των τραπεζών] αμέσως, αλλά η εργασία επίλυσης του χρέους ασκεί πραγματική πίεση στις τράπεζες», είπε ένας τραπεζίτης που ήταν παρών σε μια από τις συνεδριάσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v