Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή Ενωση: Συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα στις ψηφιακές πλατφόρμες

Νέους κανόνες για την προστασία των εργαζομένων στη «gig economy» ενέκριναν οι υπουργοί των κυβερνήσεων της Ε.E. Yπαναχώρηση από την αρχική πρόταση για πανευρωπαϊκά κριτήρια.

Ευρωπαϊκή Ενωση: Συμφωνία για τα εργασιακά δικαιώματα στις ψηφιακές πλατφόρμες

H συμφωνία για τον καθορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων στην Uber, τη Deliveroo και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες έλαβε επαρκή στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Βέλγιο, το οποίο ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον περασμένο μήνα.

 

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας δεν είχαν δώσει το «πράσινο φως».

«Οι υπουργοί μόλις ενέκριναν ένα συμβιβαστικό κείμενο για την Οδηγία για την Εργασία στις Πλατφόρμες (PWD). Αυτό θα βελτιώσει τα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας για πάνω από 2,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους που απασχολούνται στην οικονομία των πλατφορμών» ανέφερε στο X η βελγική προεδρία. 

Η πρόταση για τη ρύθμιση των συνηκών εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021.

H τελευταία συμβιβαστική πρόταση της βελγικής προεδρίας θα επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει αν ένας εργαζόμενος πρέπει να θεωρείται μισθωτός υπάλληλος και να λαμβάνει παροχές όπως επίδομα ασθενείας. 

Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε την εφαρμογή κοινών κριτηρίων σε όλο το μπλοκ. 

Η νέα πρόταση θα καταστήσει επίσης πιο διαφανή τη χρήση αλγορίθμων στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων, διασφαλίζοντας ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αμφισβητούν τις αυτοματοποιημένες αποφάσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v