Γιατί ψάχνει μετρητά η Σαουδική Αραβία

Το Ταμείο Πλούτου αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης κι επιταχύνει πωλήσεις ομολόγων, τραπεζικά δάνεια και IPOs. Στο πιο χαμηλό από το 2020 τα μετρητά του Ταμείου.

Γιατί ψάχνει μετρητά η Σαουδική Αραβία

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας εξετάζει σχέδια για την επιτάχυνση των πωλήσεων χρέους ή τη λήψη τραπεζικών δανείων, καθώς αναζητά νέες πηγές μετρητών για να βοηθήσει στην πληρωμή του σχεδίου οικονομικού μετασχηματισμού του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να παρατάξει προσφορές μετοχών στις εταιρείες χαρτοφυλακίου του ως μέρος της ώθησης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι κινήσεις αυτές έρχονται καθώς τα αποθεματικά μετρητών του ταμείου έχουν μειωθεί στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια έως τον Σεπτέμβριο - το χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Ταμείο είναι ο κύριος φορέας που έχει αναλάβει να προωθήσει το πρόγραμμα Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομίας. Με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να προβλέπει έλλειμμα κάθε χρόνο μέχρι το 2026, υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος στο Ταμείο για να παρατάξει τη χρηματοδότηση για τις δεσμεύσεις δαπανών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας μη δημόσιες πληροφορίες.

Είναι το τελευταίο σημάδι ότι διαμορφώνονται αυξανόμενες πιέσεις στην προσπάθεια του βασιλείου να φέρει εις πέρας τη φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία έχει ήδη παρεμποδιστεί από τα υψηλότερα επιτόκια και την έλλειψη σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων. Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι ορισμένα έργα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν μετά το 2030.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v