Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολι Ρεν: Αναδύονται συνθήκες για αρκετές μειώσεις επιτοκίου

Την περίοδο «κοντά» στο καλοκαίρι οριοθετεί ως το σημείο της πρώτης κίνησης από την ΕΚΤ. Το σήμα που έστειλε ο Γιάννης Στουρνάρας για 2+2 μειώσεις τη φετινή χρονιά.

Ολι Ρεν: Αναδύονται συνθήκες για αρκετές μειώσεις επιτοκίου

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Όλι Ρεν βλέπει να αναδύονται συνθήκες που θα επιτρέψουν αρκετές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται «κοντά στο καλοκαίρι».

«Η άποψή μου είναι ότι κοντά στο καλοκαίρι είναι η ώρα να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική», είπε σε συνέντευξή του στο YLE TV1 το Σάββατο. «Εάν ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί βιώσιμα στο 2% και δεν προκύψουν αρνητικά σοκ —όπως η ενεργειακή κρίση—, πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να μειώσουμε τα επιτόκια πολλές φορές όσο προχωρά το έτος».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κλίνουν προς μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο — αφού πειστούν ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή επιστρέψουν σταθερά στο 2%. Αυτό μετατοπίζει τη συζήτηση στο μετέπειτα μονοπάτι της πολιτικής, με μερικούς από τους συναδέλφους του Ρέν να εικάζουν ήδη πού κατευθύνεται το κόστος δανεισμού το υπόλοιπο του 2024, σημειώνει το Bloomberg.

Οι πιο συγκεκριμένες θέσεις έγιναν αυτή την εβδομάδα από τον Έλληνα Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είπε στο Bloomberg ότι θα ήθελε να δει δύο μειώσεις πριν από το διάλειμμα της ΕΚΤ τον Αύγουστο, ακολουθούμενες από άλλες δύο μέχρι το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς για την πορεία των επιτοκίων, ο Ρεν είπε ότι προτιμά μια σταδιακή αξιολόγηση με βάση τα τελευταία δεδομένα. «Έχουμε πολλές συναντήσεις και μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις συνάντηση με τη συνάντηση», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v