Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξεψαχνίζουν» τον ινδικό όμιλο Adani για δωροδοκίες οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές επεκτείνουν την έρευνα για τον ινδικό όμιλο αλλά και για την Azure Power. Η αυτοκρατορία του Adani και οι καταγγελίες για διαφθορά.

«Ξεψαχνίζουν» τον ινδικό όμιλο Adani για δωροδοκίες οι ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές διεύρυναν τις έρευνές τους για τον ινδικό όμιλο Adani για να επικεντρωθούν στο εάν η εταιρεία μπορεί να έχει εμπλακεί σε δωροδοκία καθώς και στη συμπεριφορά του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας, όπως μετέδωσε το Bloomberg επικαλούμενο άτομα με άμεση γνώση του θέματος.

Οι ερευνητές διερευνούν εάν μια οντότητα του Adani, ή άτομα που συνδέονται με την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του Gautam Adani, συμμετείχαν στην πληρωμή αξιωματούχων στην Ινδία για ευνοϊκή μεταχείριση σε ένα ενεργειακό έργο, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Την έρευνα, η οποία εξετάζει επίσης την ινδική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Azure Power Global Ltd., χειρίζεται η Εισαγγελία των ΗΠΑ για την Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και η μονάδα απάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον.

«Δεν γνωρίζουμε καμία έρευνα εναντίον του προέδρου μας», ανέφερε ο Όμιλος Adani σε δήλωση που εστάλη μέσω email. «Ως επιχειρηματικός όμιλος που λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης, συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους νόμους κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας στην Ινδία και σε άλλες χώρες».

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Gautam Adani, η εταιρεία του και η Azure δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και οι έρευνες δεν οδηγούν πάντα σε διώξεις.

Εκτός της κυρίαρχης παρουσίας του στην Ινδία, ελέγχοντας λιμάνια, αεροδρόμια, καλώδια ηλεκτρικού και αναπτύξεις αυτοκινητοδρόμων, ο Όμιλος Adani προσελκύει κεφάλαια από όλο τον κόσμο. Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να διερευνούν καταγγελίες για διαφθορά στο εξωτερικό, εάν εμπεριέχουν δεσμούς με Αμερικανούς επενδυτές ή αγορές.

Η εκτεταμένη αυτοκρατορία του Adani κλονίστηκε στις αρχές του περασμένου έτους από τους ισχυρισμούς της Hindenburg Research ότι ο όμιλος χειραγώγησε την τιμή της μετοχής του και διέπραξε λογιστική απάτη. Ο όμιλος αρνήθηκε σθεναρά αυτούς τους ισχυρισμούς και η μετοχή του έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τη μεγάλη πτώση που ακολούθησε. 

Ωστόσο, η έκθεση ώθησε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να εξετάσουν ορισμένες από τις αξιώσεις, ανέφερε το Bloomberg News πέρυσι.

Η έρευνα για τον όμιλο Adani βρίσκεται τώρα σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το DOJ μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει τις έρευνές του χωρίς να ειδοποιήσει τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Όμιλος Adani και η Azure ανταγωνίζονται στον τομέα της πράσινης ενέργειας της Ινδίας και τα τελευταία χρόνια και οι δύο έχουν κερδίσει συμβάσεις έργων στο πλαίσιο του ίδιου κρατικού προγράμματος ηλιακής ενέργειας. Η Adani επιδιώκει να αποτελέσει την κορυφαία εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός της χώρας Narendra Modi, θεωρούμενος στενός σύμμαχος του Gautam Adani, προωθεί σημαντικές πράσινες πρωτοβουλίες.

Σημειώνεται ότι η Azure διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέρυσι λόγω καθυστερημένων ανακοινώσεων, μετά τις καταγγελίες πληροφοριοδοτών για παράνομες πληρωμές.

Είχε δηλώσει τότε ότι συνεργαζόταν με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και την SEC μετά από μια εσωτερική έρευνα που βρήκε στοιχεία ότι άτομα που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την εταιρεία μπορεί να γνώριζαν ή να είχαν εμπλακεί σε ένα «προφανές σχέδιο με άτομα εκτός της μητρικής εταιρίας για την πραγματοποίηση ακατάλληλων πληρωμών σε σχέση με ορισμένα έργα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v