Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Εσπασε το φράγμα των $100 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Ρεκόρ 16 ετών, ένα χρόνο μετά το deal του αιώνα για την εξαγορά της Credit Suisse. Διαχείριση πλούτου πάνω από 3 τρισ. δολ. και νέος στόχος να πιάσει τη Morgan Stanley στην παγκόσμια κούρσα των μεγάλων τραπεζών.

UBS: Εσπασε το φράγμα των $100 δισ. η κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη επέτειο από την ιστορική εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse, ο ελβετικός όμιλος UBS απολαμβάνει τους καρπούς μιας συμφέρουσας συμφωνίας. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια, αγγίζοντας υψηλό 16 ετών και παγιώνοντας τον ηγετικό της ρόλο στη διαχείριση παγκόσμιου πλούτου.

Ενα χρόνο πριν, η ελβετική τράπεζα ανέβηκε κλίμακα εν μια νυκτί, καθώς αυξήθηκαν τα κεφάλαια του πελατολογίου της κατά περίπου ένα πέμπτο, στα 3,4 τρισ. δολάρια, πλησιάζοντας τη Morgan Stanley που διαχειρίζεται περίπου 5 τρισ. δολάρια στο τμήμα περιουσίας της. Η UBS ωστόσο υπερτερεί εκτός ΗΠΑ, επισημαίνει το Bloomberg.

Η ώθηση της τιμής της μετοχής δεν ήταν αυτονόητη πριν από ένα χρόνο, όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά-έκπληξη με μεσολάβηση της ελβετικής κυβέρνησης. Οι μετοχές της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη κατέγραψαν βουτιά έως και 16% την επόμενη μέρα, εν μέσω αβεβαιότητας για το τι θα σήμαινε η συμφωνία, ρίχνοντας την αποτίμησή της κάτω από τα 60 δισ. δολάρια.

Αλλά η αναταραχή δεν κράτησε πολύ, βοηθούσης τόσο της κρατικής εγγύησης όσο και της άμεσης ώθησης από το βιβλίο πελατών της Credit Suisse. Ορισμένοι παρατηρητές μίλησαν για συμφωνία του αιώνα.

Η τράπεζα επιδιώκει τώρα να αυξήσει τα επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία στη μονάδα διαχείρισης περιουσίας της σε περισσότερα από 5 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2028.

Ο πυρήνας δραστηριοτήτων της UBS είναι η φροντίδα των σωρών μετρητών των πλουσίων παγκοσμίως. Η Αμερική αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ αυτού του ποσού, ενώ η Ελβετία, η Ασία και η περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) μοιράζονται το υπόλοιπο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Sergio Ermotti έχει επισημάνει ότι η κάλυψη της διαφοράς με τους ανταγωνιστές της Wall Street στην έδρα τους θα αποτελέσει βασικό μέρος της στρατηγικής του για τα επόμενα χρόνια.

Η UBS δεν κρύβει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για την ενσωμάτωση της Credit Suisse. Τόσο ο Ermotti όσο και ο πρόεδρος Colm Kelleher έχουν προειδοποιήσει ότι το 2024 θα είναι δύσκολη χρονιά όσον αφορά τη συγκράτηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. 

Η UBS εξοικειώνεται με τον νέο της ρόλο ως η μοναδική παγκοσμίως συστημική τράπεζα με ισολογισμό υπερδιπλάσιο της εγχώριας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v