Επίσκεψη στην Ινδία ετοιμάζει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου στην ασιατική χώρα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο αναζητά υποστήριξη για το ειρηνευτικό του σχέδιο. Πότε θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

Επίσκεψη στην Ινδία ετοιμάζει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα θα επισκεφθεί την Ινδία την ερχόμενη εβδομάδα καθώς το Κίεβο επιδιώκει να αποσπάσει υποστήριξη για το ειρηνευτικό του σχέδιο, όπως είπαν δύο Ινδοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη ανώτερου Ουκρανού αξιωματούχου στην Ινδία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Το Νέο Δελχί, το οποίο κατά παράδοση είχε στενούς οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να σχολιάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και αντίθετα αύξησε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ.

Η επίσκεψη του Κουλέμπα πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση από τον Ινδό ομόλογό του, τον Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο υπουργοί στις αρχές του χρόνου, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Αμφότερες οι πηγές διατήρησαν την ανωνυμία τους.

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας, όπως το έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων, την αποκατάσταση των μετασοβιετικών ουκρανικών συνόρων του 1991 καθώς και μία διαδικασία για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις ενέργειές της.

Εκτός από συνομιλίες με Ινδούς αξιωματούχους ο Κουλέμπα πρόκειται επίσης να "επιθεωρήσει την ινδοουκρανική διακυβερνητική επιτροπή", σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους-- μια επιτροπή επιφορτισμένη με τη διατήρηση των οικονομικών, πολιτιστικών και τεχνολογικών δεσμών των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης. Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πρώτα την είδηση την Τρίτη.

Η Ουκρανία προσπαθεί επίσης να πείσει το Νέο Δελχί να τη βοηθήσει να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της προσκαλώντας ινδικές εταιρείες να επενδύσουν στη διάρκεια μιας επιχειρηματικής διάσκεψη τον Ιανουάριο στην Ινδία.

Η επίσκεψη του Κουλέμπα θα πραγματοποιηθεί περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνομιλία που είχε ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, τον Ατζίτ Ντοβάλ, στις 15 Μαρτίου.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει συνομιλήσει πολλές φορές με τους ηγέτες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών έχοντας συναντηθεί με τον Ζελένσκι τον Μάιο στο περιθώριο της συνόδου της G7 στη Χιροσίμα.

Η Ινδία έχει επιμείνει στην αναγκαιότητα να συνομιλήσουν οι δύο πλευρές και ο Μόντι είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης τον Σεπέμβριο του 2022 ότι αυτή δεν είναι εποχή για πόλεμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v