Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλούνται σπίτια με τιμή 1 δολάριο το καθένα

Τα κενά σπίτια αποτελούν πρόβλημα δεκαετιών στη Βαλτιμόρη. Yπήρχαν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε όλη την πόλη το 2022.

Πωλούνται σπίτια με τιμή 1 δολάριο το καθένα

Η Βαλτιμόρη σχεδιάζει να πουλήσει σπίτια για 1 δολάριο το καθένα, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει γειτονιές που μαστίζονται από την εγκληματικότητα και την παρακμή.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον δήμαρχο Μπράντον Σκοτ θα προσφέρει πάνω από 200 κενά ακίνητα που ανήκουν στη δημοτική αρχή, σε κατοίκους που θα δεσμευτούν να τα επισκευάσουν και να ζήσουν σε αυτά. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το μέτρο την Τετάρτη.

Τα κενά σπίτια αποτελούν πρόβλημα δεκαετιών στην πόλη του Μέριλαντ, η οποία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, συγκεντρωμένο μέσα σε λίγες γειτονιές μεγάλης φτώχειας. Το μέτρο θυμίζει το πρόγραμμα «Σπίτι ενός δολαρίου» της Βαλτιμόρης από τη δεκαετία του 1970, το οποίο προσέφερε ακίνητα για ένα δολάριο σε ιδιώτες, αν τα έφτιαχναν. Μια παρόμοια προσπάθεια έχει επίσης επιχειρηθεί στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ.

Το πρόγραμμα της Βαλτιμόρης έχει ως στόχο να δώσει προτεραιότητα στους μεμονωμένους αγοραστές έναντι των εργολάβων -οι τελευταίοι θα πρέπει να πληρώσουν 3.000 δολάρια ανά σπίτι. Οι επιχορηγήσεις για την επισκευή σπιτιών ύψους 50.000 δολαρίων είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν στις ανακαινίσεις, αλλά οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν προεγκριθεί για κατασκευαστικό δάνειο, σύμφωνα με το Governing.com. Ορισμένοι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προέτρεψαν την πόλη να βάλει δικλίδες προστασίας για να μην πάνε τα περισσότερα σπίτια σε εργολάβους, γεγονός που θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές και να εκδιώξει τους φτωχούς κατοίκους.

Ενώ το πρόγραμμα στέγασης στοχεύει σε μερικές εκατοντάδες σπίτια, υπήρχαν σχεδόν 15.000 εγκαταλελειμμένα ακίνητα σε όλη τη Βαλτιμόρη το 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v