Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη η Κίνα για εισβολή στην Ταϊβάν ως το 2027

Ο κινεζικός στρατός έχει ενισχυθεί με πάνω από 400 μαχητικά αεροσκάφη και πάνω από 20 μεγάλα πολεμικά πλοία, τα τελευταία τρία χρόνια.

Ετοιμη η Κίνα για εισβολή στην Ταϊβάν ως το 2027

Η Κίνα χτίζει το στρατιωτικό και πυρηνικό της οπλοστάσιο σε κλίμακα που δεν έχει εμφανιστεί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και όλα δείχνουν ότι επιμένει στις φιλοδοξίες της να είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027, κατέθεσε κορυφαίος ναύαρχος των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, παρά τις οικονομικές δυσκολίες του Πεκίνου, ο επίσημος αμυντικός προϋπολογισμός του έχει αυξηθεί κατά 16% τα τελευταία χρόνια σε περισσότερα από 223 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο ναύαρχος John Aquilino, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού, στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σε κατάθεση την Τετάρτη.

Στα τρία χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση, είπε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ή PLA, έχει ενισχυθεί με πάνω από 400 μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με περισσότερα από 20 μεγάλα πολεμικά πλοία. Έχει επίσης διπλασιάσει το απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ από το 2020, είπε.

«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο PLA ανταποκρίνεται στην οδηγία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να είναι έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027», δήλωσε ο Aquilino. «Οι ενέργειες του PLA δείχνουν την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα που προτιμά ο Σι για την ενοποίηση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα με τη βία, εάν δοθεί η οδηγία».

Ο κινεζικός στρατός έχει επίσης προβάρει διάφορα καθήκοντα που συνδέονται με επιχειρήσεις κατά της Ταϊβάν, όπως η προσομοίωση μιας περικύκλωσης με θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό, δήλωσε ο Aquilino.

Αμερικανοί βουλευτές, αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες έχουν συζητήσει τις προθέσεις του Σι για την Ταϊβάν, ιδίως υπό το πρίσμα του στόχου του 2027 να γίνει ο στρατός της Κίνας μια «δύναμη παγκόσμιας κλάσης». Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ο Aquilino κατέθεσε ότι «όλοι κάνουν εικασίες» για τα σχέδια του κινεζικού στρατού.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Κίνα δεν επιθυμεί μια στρατιωτική σύγκρουση για την Ταϊβάν, ακόμη και αν είναι αποφασισμένη να θέσει το αυτοδιοικούμενο νησί υπό τον έλεγχό της.

Το «πρωτοφανές επίπεδο αμυντικών δαπανών της Κίνας αποδίδει», δήλωσε ο αντιπρόσωπος Μάικ Ρότζερς, ο Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα που προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Ο PLA αναπτύσσει σύγχρονα συστήματα όπως τα υπερηχητικά όπλα και τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Μπορούν να προβάλλουν ισχύ καλά στον Ειρηνικό με ένα ναυτικό 340 πλοίων που περιλαμβάνει ένα νέο αεροπλανοφόρο και υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική ισχύ».

Η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία είναι επίσης ανησυχητική, καθώς η Κίνα παρείχε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν οικονομική βοήθεια και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρότζερς. Η σχέση της Κίνας με τη Ρωσία αποτελεί απάντηση στις συμμαχίες των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού και αλλού.

«Θα πρέπει να προβληματίσει ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Aquilino.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v