Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήματα χελώνας η άνοδος γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στο Σίτι

Ανάμεσα στις 32 εταιρείες στη λονδρέζικη Μέκκα της οικονομίας που έχασαν τους στόχους τους φιγουράρει η JP Morgan και η NatWest. Εντονη κριτική: η ισότητα δεν θα επέλθει πριν το 2038 παρά τα προγράμματα ενίσχυσης της διαφορετικότητας που τρέχουν...

Με βήματα χελώνας η άνοδος γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στο Σίτι

Η JP Morgan, η Cooperative Bank και η NatWest Group είναι μεταξύ των 32 εταιρειών του λονδρέζικου Σίτι που έχασαν τους στόχους που έθεσαν οι ίδιες στον εαυτό τους για ανάδειξη γυναικών σε ανώτερες θέσεις πέρυσι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «Women in Finance Charter» του βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για έκθεση που κάθε χρόνο παρακολουθεί όσους φορείς και εταιρείες δεσμεύονται οικειοθελώς να θέτουν προκαταβολικά στόχους για την εκπροσώπηση των γυναικών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι 27 από τις 32 εταιρείες που δεν έπιασαν τους στόχους τουλάχιστον βρέθηκαν κοντά - με αστοχία έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες .

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα είτε αύξησαν είτε διατήρησαν το ποσοστό γυναικών στις ανώτερες στελεχιακές θέσεις, αναφέρει η έκθεση. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες έχουν θέσει τον πήχη τουλάχιστον στο 40% για τις γυναίκες σε ανώτερες θέσεις.

Ωστόσο, δεν μαζεύονται οι ανησυχίες για αργή πρόοδο στη γυναικεία εκπροσώπηση σε όλο το Σίτι, η οποία αυξήθηκε σε μόλις 35%, σε σύγκριση με το 34% του 2022 και το 27% που καταγράφηκε στην πρώτη χρονιά του προγράμματος, το 2016.

Εξάλλου, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, μεταδίδει ο Guardian, αντίστοιχη έκθεση «Sexism in the City» Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών για τον σεξισμό στηλίτευσε την αργή πρόοδο που απορρέει από το εθελοντικό πρόγραμμα.

Ανέφερε ότι υπήρξε «πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε ποσοστό λίγο πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα ετησίως, που είναι απογοητευτικά χαμηλό». Η επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία δεν «έφερε την αλλαγή που αναμενόταν» και κάλεσε τους συμμετέχοντες φορείς να σφυρηλατήσουν ισχυρότερη σχέση μεταξύ αμοιβής στελεχών και προόδου στην κατεύθυνση της διαφορετικότητας.

Η Amanda Blanc, διευθύνουσα σύμβουλος της ασφαλιστικής Aviva και «πρωταθλήτρια» στο κυβερνητικό πρόγραμμα Women in Finance, τονίζει ότι η πρόοδος είναι πολύ αργή.

«Υπάρχει ξεκάθαρη αίσθηση προόδου και αποφασιστικότητας για την επίτευξη της ποικιλομορφίας των φύλων στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Πάνω από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων επιτυγχάνουν τους στόχους τους, σε μια σταθερή ανοδική πορεία στη γυναικεία εκπροσώπηση», τονίζει.

Ωστόσο, προσθέτει, «αν και η πρόοδος είναι αξιέπαινη, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα: με τον τρέχοντα ρυθμό, δεν θα επιτύχουμε την ισότητα των φύλων μέχρι το 2038».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v