Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια

Στάση αναμονής από την κεντρική τράπεζα, υπό τον φόβο ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές, ιδίως στον απόηχο ουκρανικών επιθέσεων σε αγροτικές περιοχές και διυλιστήρια. Χρησμοί από την Ελβίρα Ναμπιουλίνα.

Ρωσία: Αμετάβλητα στο 16% τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις «σταδιακά υποχωρούν αλλά παραμένουν υψηλές», όπως αναφέρει. 

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άφησαν το βασικό επιτόκιο στο 16%, σύμφωνα και με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έδωσε καθοδήγηση σχετικά με πιθανή επόμενη κίνησή της, λέγοντας ότι «οι σφιχτοί νομισματικοί όροι θα διατηρηθούν στην οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά τις δυνατότητες επέκτασης της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Η σφιχτή αγορά εργασίας επιτάθηκε εκ νέου. Προς το παρόν, είναι πρόωρο να κρίνουμε τον ρυθμό των μελλοντικών αποπληθωριστικών τάσεων», αναφέρει.

Ο ρωσικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,7% τον Φεβρουάριο, που αποτελεί υψηλό έτους.

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει πτώση του ετήσιου πληθωρισμού μεταξύ 4% και 4,5% το 2024 και εν συνεχεία σταθεροποίηση κοντά στον στόχο 4%.

Η διοικήτρια Ελβίρα Ναμπιουλίνα επανέλαβε ότι η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης είναι πιο πιθανή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού εμφανιστούν πειστικά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Ενόψει των πρόσφατων εκλογών, στις οποίες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε σαρωτική νίκη εξασφαλίζοντας πέμπτη θητεία, η κυβέρνηση ήταν πολύ δραστήρια στις προσπάθειες να περιορίσει την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, που επιβαρύνουν το εκλογικό σώμα.

Τώρα, όμως, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί οι έλεγχοι να αποδυναμωθούν και βασικά προϊόντα όπως το κοτόπουλο να γίνουν ακριβότερα, ιδίως σε αγροτικές περιοχές όπως το μεθοριακό Μπέλγκοροντ, που αντιπροσωπεύει το 14% της συνολικής παραγωγής ζώων και πουλερικών της Ρωσίας και συχνά πυκνά δέχεται ουκρανικές επιθέσεις.

 

Επιπλέον, τουλάχιστον εννέα μεγάλα διυλιστήρια δέχθηκαν επίθεση φέτος, με απώλειες έως και 11% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Αν και υπήρξε μικρή επιβάρυνση στο κόστος καυσίμων στην αντλία εντός Ρωσίας, οι επιθέσεις προκάλεσαν άνοδο των τιμών για τη βενζίνη και το ντίζελ στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v