Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν από Τελ Αβίβ: Όσο προχωρούν, τόσο δυσκολεύουν οι συνομιλίες

«Συμφωνούμε στον στόχο, διαφωνούμε στον τρόπο. Το Ισραήλ κινδυνεύει με περαιτέρω απομόνωση». Τρία θέματα στο επίκεντρο της συνάντησης με Νετανιάχου: οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, η ανθρωπιστική βοήθεια και η Ράφα.

Μπλίνκεν από Τελ Αβίβ: Όσο προχωρούν, τόσο δυσκολεύουν οι συνομιλίες
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού επιβιβαστεί στην πτήση για Ουάσιγκτον, είπε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου επικεντρώθηκαν σε τρία πράγματα: στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη Ράφα.

«Έχουμε τους ίδιους στόχους», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Ισραήλ έχουν δεσμευτεί να «νικήσουν τη Χαμάς» και να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, ωστόσο πρόσθεσε ότι μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα δεν είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι οποιοιδήποτε στόχοι πρέπει να επιτευχθούν μ' ένα ολοκληρωμένο ανθρωπιστικό, στρατιωτικό και πολιτικό σχέδιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία επίθεση στη Ράφα, την πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, κινδυνεύει «να απομονώσει περαιτέρω» το Ισραήλ και να βλάψει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά του.

«Επέστρεψα στο Ισραήλ ως φίλος και για να κάνω ειλικρινείς συζητήσεις όπως κάνουν οι φίλοι», είπε, τονίζοντας ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί ξανά με τις οικογένειες των ομήρων και ότι είναι δύσκολο να περιγράψει τι έχουν περάσει.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα μέλλον ασφάλειας και ειρήνης, όχι μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Παλαιστίνιους και τους άλλους φίλους μας στην περιοχή. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δρόμος προς τα εμπρός», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε, όσο οι συζητήσεις φτάνουν στα τελικά στάδια, γίνονται πιο δύσκολες. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες κατάπαυσης πυρός που πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα, αλλά επισήμανε: «Είμαστε έντονα εμπλεκόμενοι μαζί με το Κατάρ, τους Αιγύπτιους και το Ισραήλ. Υπάρχουν κάποια δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλύσουμε».

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στη διασφάλιση ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε εξάλλου την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας τόσο μέσω χερσαίων όσο και θαλάσσιων οδών.

«Το 100% του πληθυσμού της Γάζας βιώνει οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, το 100% έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια», είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα αλλά δεν είναι αρκετά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στους Ισραηλινούς ηγέτες ότι το σχέδιο επίθεσης στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

«Μια μεγάλη στρατιωτική χερσαία επιχείρηση δεν είναι αποδεκτή. Εγκυμονεί τον κίνδυνο να σκοτωθούν πολύ περισσότεροι άμαχοι», είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους. «Κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος στην ανθρωπιστική βοήθεια. Κινδυνεύει να απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ σε όλο τον κόσμο και να θέσει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα την ασφάλεια και τη θέση του», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι έδωσε στην ισραηλινή ηγεσία εναλλακτικές λύσεις στο σχέδιο για μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα δώσουν λεπτομέρειες όταν ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη, συζητήθηκαν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τουλάχιστον έξι εβδομάδων, που θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των ομήρων και θα επέτρεπε την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Ανυπομονούμε να υποδεχτούμε Ισραηλινούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και τον καλύτερο τρόπο προς τα εμπρός. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ενσωματωθεί ασφαλές στην περιοχή».

Στις συζητήσεις με τον Νετανιάχου τέθηκε επί τάπητος σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση και ασφάλεια της Γάζας, σε μια συγκυρία που οι ΗΠΑ επικρίνουν όλο και περισσότερο τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ.

Εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας, κατευθυνόμενος προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άφησε το θωρακισμένο του όχημα και βάδισε προς διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, λέγοντάς τους: «Εργαζόμαστε για να τους φέρουμε πίσω».

Με πληροφορίες από BBC, Times of Israel, Al Jazeera

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v