Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγο στα αμερικανικά μικροτσίπ των Intel και AMD βάζει η Κίνα

Οδηγία περί προμηθειών σε κυβερνητικές υπηρεσίες μπλοκάρει τη χρήση τσιπ κατασκευής ΗΠΑ, των εταιρειών Intel και AMD. Στον ορίζοντα και η αντικατάσταση των Windows της Microsoft από εγχώριες επιλογές.

Πάγο στα αμερικανικά μικροτσίπ των Intel και AMD βάζει η Κίνα

Η Κίνα θέτει σε τροχιά τη σταδιακή κατάργηση των αμερικανικών μικροεπεξεργαστών τσιπ κατασκευής Intel και AMD, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Η σχετική οδηγία προμηθειών επιδιώκει επίσης να παραμερίσει το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft καθώς και το λογισμικό βάσεων δεδομένων ξένης κατασκευής υπέρ εγχώριων επιλογών, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν κληθεί να συμπεριλάβουν κριτήρια που απαιτούν «ασφαλείς και αξιόπιστους» επεξεργαστές και λειτουργικά συστήματα κατά την πραγματοποίηση αγορών, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας εξέδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου δήλωση με τρεις ξεχωριστούς καταλόγους κεντρικών μονάδων επεξεργασίας, λειτουργικών συστημάτων και κεντρικής βάσης δεδομένων που θεωρούνται «ασφαλείς και αξιόπιστοι» για την επόμενη τριετία. Όλα τα εν λόγω συστήματα προέρχονται από κινεζικές εταιρείες, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ, αντίστοιχα, έχουν στόχο να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών και να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα και την Ταϊβάν με νόμο του 2022.

Το πλάνο της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει σχεδιαστεί ούτως ώστε να ενισχύσει τους ημιαγωγούς των ΗΠΑ περιλαμβάνοντας οικονομική βοήθεια και επιδοτήσεις για την εγχώρια παραγωγή προηγμένων τσιπ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v