Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα κρίση για την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απαιτεί από το κόμμα του να περάσει νομοσχέδιο που απαλλάσσει από την στράτευση υπερορθόδοξους Εβραίους. Απειλεί με αποχώρηση και ο Μπένι Γκαντζ.

Νέα κρίση για την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε στο κόμμα του, το Λικούντ, ότι δεν θα ανακαλέσει το νομοσχέδιο που αφορά τον στρατό και ότι χωρίς αυτό, η κυβέρνηση δεν θα παραμείνει στη θέση της, μετέδωσε το ισραηλινό μέσο KAN.

Η ανακοίνωση του Νετανιάχου ήρθε μετά την προειδοποίηση του υπουργού -χωρίς χαρτοφυλάκιο- και προέδρου της Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ ότι θα αποχωρήσει από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και τις αναφορές για την αντίθεση αρκετών υπουργών του Λικούντ σε αυτό.

Το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί, θα επεκτείνει την απαλλαγή από τη στρατολόγηση για τους χαρέντι (υπερορθόδοξους) Εβραίους. Το θέμα της ένταξης τους στο Ισραηλινό Στρατό υπήρξε σημείο διαμάχης, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, και έχει πυροδοτήσει αρκετές διαμαρτυρίες.

Παρά το μήνυμα του Νετανιάχου προς το Λικούντ, εντός του κόμματος υπάρχει αμφιβολία για το εάν μπορεί να ψηφιστεί. Το μέλος του, Hanoch Milwidsky, σε συνέντευξή του σήμερα εξέφρασε τη δυσπιστία του ότι το προσχέδιο του νομοσχεδίου, όπως έχει αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να περάσει, προσθέτοντας «Δεν το έγραψα, επιπλέον, κανείς δεν με συμβουλεύτηκε πριν το γράψει. "

Γκαντζ: Ο κόσμος δεν θα ανεχθεί την επέκταση της εξαίρεσης

Την Κυριακή, ο Μπένι Γκαντζ εξέφρασε σθεναρή αντίθεση με το νομοσχέδιο, λέγοντας: «Ο λαός δεν θα το ανεχθεί, η Κνεσέτ δεν θα μπορέσει να το υπερψηφίσει και οι συνεργάτες μου και εγώ δεν μπορούμε να είμαστε μέρος αυτής της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης εάν αυτός ο νόμος περάσει».

«Εάν το προσχέδιο νόμου ψηφιστεί την Τρίτη, ο Γκαντζ και ο (υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο) [Γκάντι] Άιζενκοτ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση», ανέφερε τη Δευτέρα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Yesh Atid, Γιάιρ Λαπίντ. «Είναι μια καταστροφή. Δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες. Υπάρχουν περισσότεροι στρατιώτες σήμερα στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (τη Δυτική Όχθη) παρά στη Γάζα. Πρακτικά, ο πραγματικός πόλεμος δεν διεξάγεται αυτή τη στιγμή».

Το KAN σημείωσε επίσης ότι ο Λάπιντ επιτέθηκε απευθείας στον Νετανιάχου. «Ο Νετανιάχου ήταν και παραμένει κουνέλι σε κλειστά δωμάτια», φέρεται να είπε ο Λάπιντ. «Πολέμησα με τους Αμερικανούς πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνος ως πρωθυπουργός».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v