Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτείται ο CEO της Boeing μετά τα απανωτά ατυχήματα

Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία καθώς η κρίση ασφαλείας δεν λέει να κοπάσει. Πρόεδρος, CEO και επικεφαλής τμήματος κάνουν πίσω μήπως και... χαράξει ανέφελη μέρα στους ουρανούς της κατασκευάστριας αεροσκαφών.

Παραιτείται ο CEO της Boeing μετά τα απανωτά ατυχήματα

Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της ανακοίνωσε η Boeing, που αφορούν και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, μετά την κρίση ασφάλειας που πλήττει τους τελευταίους μήνες την εταιρεία και τα αεροσκάφη που κατασκευάζει.

Ο διευθύνων σύμβουλος Dave Calhoun θα αποχωρήσει στα τέλη του 2024, ενώ ο πρόεδρος Larry Kellner δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία σήμερα Δευτέρα. Ο Stan Deal, ο οποίος ηγείται του τμήματος εμπορικών αεροσκαφών, επίσης θα συνταξιοδοτηθεί άμεσα και θα αντικατασταθεί από την COO Stephanie Pope.

Οι ανακατατάξεις αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απογοήτευση των πελατών από τους Calhoun και Deal, καθώς η κρίση που επικεντρώνεται στην ποιότητα και την ασφάλεια των κατασκευών δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Τις αποχωρήσεις των διευθυντικών στελεχών πυροδότησε το παρ' ολίγον μοιραίο περιστατικό του Ιανουαρίου, όταν αεροσκάφος 737 Max έμεινε χωρίς πόρτα εν πτήσει, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για να βυθιστεί η Boeing σε μια διαρκή αναταραχή.

Οι υποψίες για το αν ο Calhoun και ο Deal θα συνέχιζαν στο πόστο τους άρχισε να φουντώνει μετά το περιστατικό με την Alaska Airlines, αλλά έφτασαν στο πικ την περασμένη εβδομάδα, όταν διευθυντικά στελέχη μεγάλων αεροπορικών εταιρειών προσπάθησαν να παρακάμψουν την Calhoun και να συναντηθούν απευθείας με το διοικητικό συμβούλιο.

Σαρωτικοί έλεγχοι για την Boeing και τους προμηθευτές της από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ δημιούργησε ανησυχίες για την κουλτούρα ασφάλειας της εταιρείας, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές της Boeing σημειώνουν άνοδο 1,2% στη Νέα Υόρκη. Η μετοχή είχε υποχωρήσει 28% φέτος έως τις 22 Μαρτίου, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση στον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Calhoun, διευθυντής της Boeing και βετεράνος της General Electric και της Blackstone Group, ανέλαβε την κορυφαία θέση στις αρχές του 2020, καθώς ο κατασκευαστής αεροπλάνων πληττόταν από την παγκόσμια καθήλωση των 737 Max που οφειλόταν σε δύο περιστατικά συντριβής. Τερματίζει μια τετραετή θητεία συνεπεία άλλης μιας αποτυχίας του ίδιου μοντέλου.

«Σκέφτομαι εδώ και αρκετό καιρό, σε συζήτηση με το διοικητικό μας συμβούλιο, την κατάλληλη στιγμή για μια μετάβαση Διευθύνοντος Συμβούλου στην Boeing», είπε ο Calhoun σε μήνυμα προς τους εργαζόμενους. «Τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα πάνω μας και ξέρω ότι αυτή τη στιγμή θα έχουμε μια καλύτερη εταιρεία, βασιζόμενη σε όλες τις γνώσεις που συσσωρεύσαμε στο πλαίσιο των συνεργασιών μας για την ανοικοδόμηση της Boeing τα τελευταία χρόνια».

Υπό την εποπτεία του Calhoun, η Boeing επανέφερε το 737 Max σε υπηρεσία το 2020 μετά από μια μακρά παγκόσμια καθήλωση στον απόηχο των δύο ατυχημάτων το 2018 και το 2019. Όμως η εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων δυσκολεύτηκε να αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής στον απόηχο της πανδημίας Covid.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v