Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η FSB καταγγέλλει εμπλοκή ουκρανικών υπηρεσιών στην επίθεση στη Μόσχα

Οι δράστες του μακελειού σκόπευαν να διαφύγουν στην Ουκρανία που θα τους υποδέχονταν ως ήρωες, υποστηρίζει ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας. Δεν έδωσε στοιχεία.

Η FSB καταγγέλλει εμπλοκή ουκρανικών υπηρεσιών στην επίθεση στη Μόσχα

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ διεύρυνε τις κατηγορίες της Μόσχας κατά του Κιέβου για εμπλοκή στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

Είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να ερευνά ποιος διέταξε την επίθεση, αλλά ισχυρίστηκε ότι οι δράστες της επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, η οποία σχεδίαζε «να τους υποδεχτεί ως ήρωες».

Η Ουκρανία χαρακτήρισε παράλογες τις κατηγορίες για εμπλοκή της. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση ISIS-Κ.

Ο Μπόρτνικοφ ισχυρίστηκε ότι ενεπλάκησαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και ζήτησε να χαρακτηριστεί ο ουκρανικός στρατός ως «τρομοκρατική οργάνωση». Δεν προσέφερε στοιχεία.

Δήλωσε επίσης ότι η FSB δεν αγνόησε τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ στις αρχές Μαρτίου για τον υψηλό κίνδυνο επίθεσης στη Μόσχα. 

Κίεβο: Ψέμματα

Ψευδείς χαρακτήρισε το Κίεβο τις νέες κατηγορίες που διατύπωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η Ουκρανία ευθύνεται για την επίθεση της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας.

«Τα ψέματα διαδίδονται από επίσημα χείλη από τον (γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι) Πατρούσεφ, και μετά από τον "διευθυντή της FSB" (Αλεξάντρ) Μπόρτνικοφ», ανέφερε με ανάρτησή του στο Χ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

ISIS σε Μόσχα: Περιμένετε μια σφαγή πολύ σύντομα 

Το ISIS απείλησε να «σφαγιάσει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δήλωσε ότι τα βασανιστήρια των τρομοκρατών της επίθεσης στη Μόσχα «αύξησαν τη δίψα μας για αίμα», καθώς νέα πλάνα δείχνουν έναν ύποπτο που πιάστηκε να κρύβεται σε ένα δέντρο, ενώ παράλληλα το Κρεμλίνο ορκίστηκε να «σκοτώσει όλους τους εμπλεκόμενους».

Το ISIS, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, απάντησε σήμερα, καλώντας τον Πούτιν να «σταματήσει να βασανίζει τους ισλαμιστές κρατούμενους» και προειδοποίησε ότι οι εικόνες και τα βίντεο των βασανιστηρίων αύξησαν μόνο τη «δίψα για αίμα για χιλιάδες αδελφούς μας».

«Περιμένετε μια σφαγή, πολύ σύντομα», απειλεί το Ισλαμικό Κράτος και συνεχίζει: «Αυτή τη φορά, θα σας χτυπήσουμε τόσο δυνατά που οι μελλοντικές γενιές, θεού θέλοντος, θα σας θυμούνται και αυτοί οι πόνοι και οι πληγές του παρελθόντος θα ξεχαστούν».

«Ναι! Πολύ βαριά, θανατηφόρα, αιματηρά, καυτά και καταστροφικά χτυπήματα. Περιμένετε! Περιμένετε μια σφαγή, θεού θέλοντος. Πολύ σύντομα, θεού θέλοντος» προειδοποιεί το Ισλαμικό Κράτος.

ISIS: Απειλεί τον Πούτιν με «σφαγή» – «Αυξήθηκε η δίψα μας για αίμα»

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, που ταυτοποιήθηκαν ως Dalerdzhon Mirzoyev, 32 ετών, Saidakrami Rachabalizoda, 30 ετών, Shamsidin Fariduni, 25 ετών, και Mukhammadsobir Faizov, 19 ετών, υποβλήθηκαν σε σκληρές συνθήκες κράτησης και εμφανίστηκαν σε ρωσικό δικαστήριο την Κυριακή με σοβαρά τραύματα. Μάλιστα, ο ένας μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με αμαξίδιο και χωρίς να έχει τις αισθήσεις του, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων.

Ένα βίντεο της Daily Mail, έδειχνε τον Rachabalizoda να κλαίει και να ουρλιάζει στο έδαφος καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες τον χτυπούσαν με τα όπλα τους, ενώ ένα άλλο βίντεο έδειχνε έναν αξιωματικό να του κόβει το δεξί αυτί και να τον ταΐζει με το ζόρι.

Έπειτα εμφανίστηκε στο δικαστήριο με πρησμένο πρόσωπο και με επίδεσμο στο δεξί του αυτί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v