Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα συνάντηση για τη Ράφα ζητά από τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Αφού ακύρωσε την προηγούμενη αποστολή αντιπροσωπείας μετά το.. μη βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, τώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζητά επαναπρογραμματισμό της επίσκεψης αξιωματούχων του στην Ουάσιγκτον.

Νέα συνάντηση για τη Ράφα ζητά από τις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απευθύνθηκε στον Λευκό Οίκο ζητώντας να προγραμματιστεί εκ νέου συνάντηση σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, την οποία ο πρωθυπουργός ακύρωσε προ ολίγων ημερών, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Μόλις πριν από λίγες ώρες, ο Νετανιάχου καυχήθηκε για την απόφασή του να ακυρώσει την αποστολή κορυφαίων αξιωματούχων του στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. Ο Νετανιάχου είπε ότι η ακύρωση ήταν ένα μήνυμα προς τη Χαμάς ότι το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στη διεθνή πίεση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι πλευρές εργάζονται προς τον καθορισμό νέας ημερομηνίας για τη διυπηρεσιακή συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζάτσι Χανέντγκμπι.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Μπάιντεν Τζέικ Σάλιβαν, Άντονι Μπλίνκεν, Λόιντ Όστιν και Γουίλιαμ Μπερνς είχαν «εποικοδομητικές» συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, που επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Ουάσιγκτον, και ότι η Ράφα αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μια επίθεση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ γιατί θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες απώλειες αμάχων, θα διακόψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, θα απομονώσει περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς και θα βλάψει τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά του.

Απαντώντας στα σχόλια του Αμερικανού αξιωματούχου, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν ενέκρινε την αναχώρηση της αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον», ενώ δεν αρνείται ευθέως ότι διεξάγονται συνομιλίες για το ταξίδι.

Ισραηλινός αξιωματούχος είπε επίσης στους Times of Israel ότι οι αναφορές για συνομιλίες και επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού «δεν είναι λάθος» και ότι «το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v