Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοτικές εκλογές-Τουρκία: Στόχος του Ερντογάν να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη

Η ανάκτηση της μεγαλύτερης τουρκικής πόλης είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο επέκτασης της επιρροής του. Εάν παραμείνει ο νυν δήμαρχος, θα εδραιώσει τον ρόλο του ως κύριου αντιπάλου του προέδρου.

Δημοτικές εκλογές-Τουρκία: Στόχος του Ερντογάν να ξαναπάρει την Κωνσταντινούπολη

Όταν το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την εξουσία στην Κωνσταντινούπολη, ήταν μια νίκη-ορόσημο για την αντιπολίτευση, της οποίας απώτερος στόχος ήταν να εκδιώξει τον Τούρκο πρόεδρο. Πέντε χρόνια αργότερα, ένας ενθαρρυμένος Ερντογάν επιδιώκει να εκδικηθεί αυτή την ήττα και να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής δυναμικής της χώρας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα την Κυριακή διεξάγονται αφού ο Ερντογάν παρέτεινε την 20ετή κυριαρχία του σε προεδρικές εκλογές τον περασμένο Μάιο.

Σε μια αμφίρροπη κούρσα στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, 53 ετών, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, στοχεύει να αποκρούσει τον εκλεκτό υποψήφιο του Ερντογάν και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, 47 ετών.

Η ψηφοφορία θεωρείται ως μια ευρύτερη μάχη μεταξύ των δύο σημαντικότερων πολιτικών αντιπάλων της Τουρκίας. Το διακύβευμα είναι ο έλεγχος μιας πόλης σχεδόν 16 εκατομμυρίων κατοίκων με ετήσιο προϋπολογισμό 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και της οποίας τα επιδόματα κοινωνικής βοήθειας είναι κρίσιμα για τους ψηφοφόρους, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία.

Εάν διατηρήσει την εξουσία, ο Ιμάμογλου θα εδραιώσει την ιδιότητά του ως του κύριου αντιπάλου του Ερντογάν, αφού νίκησε τον υποψήφιο του κόμματος ΑΚ το 2019. Αυτή η ήττα ήταν βαθιά προσωπική για τον Ερντογάν, του οποίου η δική του πολιτική καριέρα επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1990.

Η ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης «είναι ζωτικής σημασίας για το σχέδιο του Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του στην εξουσία και, ταυτόχρονα, να παραμερίσει τον βασικό αντίπαλό του», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo. Η νίκη θα επιτρέψει επίσης στον πρόεδρο και το κόμμα του να ανακτήσουν τον έλεγχο των οικονομικών πόρων, που είναι το κλειδί για τη διατήρηση του δικτύου υποστήριξής τους, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v