Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα για υποθέσεις ρωσικής κατασκοπείας στην Πολωνία

Ενέργειες με στόχο την οργάνωση φιλορωσικών πρωτοβουλιών και εκστρατειών μέσων ενημέρωσης σε χώρες της ΕΕ έχουν τεκμηριωθεί, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ερευνα για υποθέσεις ρωσικής κατασκοπείας στην Πολωνία

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας της Πολωνίας (ABW) διενήργησε έρευνες στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας με άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφάλειας για φερόμενη ρωσική κατασκοπεία, όπως ανέφερε σήμερα.

Κόμβος για τις δυτικές στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία καθώς η χώρα μάχεται εναντίον της ρωσικής εισβολής, η Πολωνία λέει ότι έχει γίνει σημαντικός στόχος Ρώσων κατασκόπων. Κατηγορεί τη Μόσχα και τη σύμμαχό της Λευκορωσία ότι προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν.

"Ενέργειες με στόχο την οργάνωση φιλορωσικών πρωτοβουλιών και εκστρατειών μέσων ενημέρωσης σε χώρες της ΕΕ έχουν τεκμηριωθεί", ανέφερε σε μια δήλωση η ABW, σημειώνοντας τον ιστότοπο voice-of-europe.eu που δημοσίευσε, όπως είπε, φιλορωσικό υλικό.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν στη Βαρσοβία και την Τίσι στη δυτική Πολωνία την Τρίτη, ανέφερε, χωρίς να δίνει περισσότερες συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Η επιχείρηση συντονίστηκε με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με εταίρους από την Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα ανησυχητικές τις πληροφορίες για φιλορωσικές προσπάθειες να επηρεαστούν πολιτικοί της ΕΕ και είπε πως η Ολλανδία θα "κάνει ό,τι χρειάζεται".

"Αυτό δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ξένης επιρροής", είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους στη Χάγη. "Είναι μια απειλή για τη δημοκρατία μας, για τις ελεύθερες εκλογές μας, για την ελευθερία έκφρασής μας, για όλα".

Ολλανδός βουλευτής που είναι γνωστός για φιλορωσικές δηλώσεις κατονομάστηκε σε αναφορές τσεχικών ΜΜΕ.

Χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση της Τσεχίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος δύο ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβεντσούκ και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος voiceofeurope.com, ως επικεφαλής μιας επιχείρησης φιλορωσικής επιρροής στην Ευρώπη.

Τις πρόσφατες ενέργειες της ABW προκάλεσε έρευνα που ολοκληρώθηκε φέτος τον Ιανουάριο στην οποία ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός Πολωνού πολίτη που φέρεται ότι διενεργούσε κατασκοπεία για τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

"Ο άνδρας, που είχε τοποθετηθεί ανάμεσα σε Πολωνούς και Ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς, εκτέλεσε αποστολές που είχαν ανατεθεί και χρηματοδοτηθεί από συνεργάτες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίες περιλάμβαναν προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και πολιτικές προκλήσεις", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v