Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση

Αναμένοντας την πρώτη έγκριση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, φάρμακα που βασίζονται σε LSD και «έκσταση», πολλά υποσχόμενα για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών, συμπαρασύρουν τους επενδυτές σε νέο... trip κερδών.

Το ποντάρισμα των traders στην ψυχεδελική αναγέννηση

Για χρόνια, οι επενδυτές που έριχναν χρήματα σε... ψυχεδελικές μετοχές περίμεναν από στιγμή σε στιγμή το μεγάλο μπαμ, που όμως ποτέ δεν ερχόταν. Τώρα, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν και πάλι.

Οι μετοχές της Mind Medicine Inc., ή MindMed, έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, ενώ η τιμή της μετοχής της GH Research έχει αυξηθεί κατά περίπου 85%. Η Atai Life Sciences, που υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους, έχει ανέβει περισσότερο από 25%, μεταδίδει το Bloomberg.

Είναι εύκολο να απορριφθούν αυτά τα κέρδη ως άλλη μια ψευδαίσθηση, σ' έναν τομέα που ξέρει από ψευδαισθήσεις. Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο ένθερμους παρατηρητές της αγοράς των 15 δισ. δολαρίων λένε ότι αυτή τη φορά ίσως όλα είναι διαφορετικά.

Πρώτον, η θεραπεία άγχους της MindMed που βασίζεται στο LSD έγινε μόλις το τρίτο φάρμακο στον χώρο των ψυχεδελικών που έλαβε το πρώτο πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), ώστε να επισπευστεί η ανάπτυξή του. Επιπλέον, τον Αύγουστο ο οργανισμός αναμένεται να ανακοινώσει απόφαση-ορόσημο για την πρώτη εγκεκριμένη ψυχεδελική θεραπεία για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες που βασίζεται στο MDMA, το γνωστό μας «έκσταση».

Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερες εγκρίσεις και πλημμυρίδα νέων επενδύσεων, σύμφωνα με τον Cody Shandraw, συνεργάτη της Ambria Capital. «Αυτή η έγκριση θα φέρει την Big Pharma», σημείωσε πανηγυρικά.

Η έγκριση από τον FDA, φυσικά, δεν είναι δεδομένη. Τα ψυχεδελικά αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για να αποκτήσουν ρυθμιστική αποδοχή και οι παρατηρητές της βιομηχανίας λένε ότι η δημιουργία εσόδων από παραισθησιογόνα κρύβει τις δικές της προκλήσεις.

Παρ' όλα αυτά, η Lindsay Hoover, συνιδρύτρια του JLS Fund, που επενδύει στην ψυχεδελική τεχνολογία, είναι θετική για το μέλλον τέτοιων θεραπειών.

«Η πρώτη έγκριση της "φάσης τρία" θα κάνει πάταγο», είπε. «Ιδίως εφόσον αρχίσουν να συνταγογραφούνται και να κυριαρχούν οι εν λόγω θεραπείες».

Αντίστοιχο νεύμα περιμένει έως τον Αύγουστο και η θεραπεία MDMA από τη Lykos Therapeutics, κερδοσκοπικό βραχίονα μιας μη κερδοσκοπικής που διεξάγει έρευνες εδώ και δεκαετίες.

Το παράδειγμα της κάνναβης

Οι δύσπιστοι μπορούν να ανατρέξουν στο παράδειγμα από την έκρηξη και την κατάρρευση των μετοχών κάνναβης τα τελευταία χρόνια.

Καθώς τα κράτη χαλάρωσαν τους κανόνες σχετικά με τις ιατρικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, το ενδιαφέρον των traders εκτινάχθηκε στα ύψη. Τα assets στο Amplify Alternative Harvest ETF  ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. δολάρια. Τώρα, που η φρενίτιδα έχει περάσει και το περιβάλλον κρύωσε, το ETF επιβλέπει περίπου 270 εκατ. δολάρια.

Υπάρχουν διαφορές όμως. Η κάνναβη επωφελήθηκε κυρίως από την ψυχαγωγική χρήση, ενώ οι εταιρείες που εργάζονται σε ψυχεδελικά τα αναπτύσσουν για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, βάσει βιοφαρμακευτικού μοντέλου.

Τα ψυχεδελικά, σε αντίθεση με το «χόρτο», είναι επίσης πιο πιθανό να παρασκευαστούν παρά να καλλιεργηθούν, σύμφωνα με την Jane Edmondson, επικεφαλής θεματικής στρατηγικής στο TMX VettaFi. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να χρεώσουν περισσότερα και να κερδίσουν καλύτερα περιθώρια.

«Ψυχεδελική αναγέννηση»

Ενώ η αποποινικοποίηση και χρήση των ψυχεδελικών έχουν αποκτήσει ευρύτερη αποδοχή, η εμπορική επιτυχία απέχει ακόμα αρκετά. Παραμένουν σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, την τιμολόγηση των φαρμάκων, την ασφαλιστική κάλυψη και την αποδοχή από πλευράς ασθενών.

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για «ψυχεδελική αναγέννηση», λέει η Edmondson, που όμως δεν παραβλέπει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες για ψυχικές ασθένειες. «Αν δούμε πέρα από την αρνητική φήμη τους, ορισμένα απ' αυτά τα φάρμακα φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες πολλά υποσχόμενες χρήσεις».

Αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για ευπρόσδεκτα νέα για τα κεφάλαια που παρακολουθούν τον κλάδο. Το AdvisorShares Psychedelics ETF έχει δει την τιμή του να πέφτει κάθε χρόνο, από το ξεκίνημά του το 2021. Η αισιοδοξία για πιθανές ανακαλύψεις, όμως, έφερε κέρδη 7,2% μέχρι στιγμής φέτος.

Το Defiance Next Gen Altered Experience ETF τα πήγε χειρότερα. Πτώχευσε έναν χρόνο και κάτι μετά το ξεκίνημά του.

Αν και η έγκριση της θεραπείας MDMA της Lykos θα καταδείκνυε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πρόθυμες να επιτρέψουν τα ψυχεδελικά στην αγορά, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για άλλους, εντούτοις δεν πρόκειται για δρόμο χωρίς επιστροφή. Τυχόν οπισθοδρόμηση θα δυσχεράνει τη συγκέντρωση χρημάτων, σημειώνει το Bloomberg.

Αλλά οι προσπάθειες για ανάπτυξη ψυχεδελικών φαρμάκων δεν θα σταματήσουν, σύμφωνα με την Ambria's Shandraw. «Εχουν βγει ήδη στην πραγματική ζωή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v