Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυση εναντίον Facebook, TikTok και Snapchat για παιδικό εθισμό

Καναδικά σχολεία ζητούν γενναίες αποζημιώσεις από τις εταιρείες δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πλατφόρμες τους βλάπτουν την ψυχική υγεία και τη μάθηση των παιδιών, «ειδικά κατασκευασμένες ώστε να χειραγωγούν και να εθίζουν».

Μήνυση εναντίον Facebook, TikTok και Snapchat για παιδικό εθισμό

Τα σχολεία σε κάποιες από τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά συσπειρώνονται σ' έναν κοινό νομικό αγώνα εναντίον εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης, υποβάλλοντας αγωγές που μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι το Facebook της Meta και αντίστοιχες πλατφόρμες βλάπτουν την ψυχική υγεία και τη μάθηση των παιδιών.

Οι σχολικές περιφέρειες στο Τορόντο και την Οτάβα, μεταδίδει το Bloomberg, υπέβαλαν χωριστές αγωγές την Τετάρτη, ζητώντας αποζημίωση συνολικού ύψους 4,5 δισ. δολαρίων Καναδά (3,1 δισ. ευρώ). Οι μηνύσεις κατά της Meta, της ByteDance, μητρικής του TikTok, και της Snap, μητρικής του Snapchat, υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω εταιρείες σκόπιμα στοχεύουν παιδιά, με προϊόντα σχεδιασμένα ώστε να είναι εθιστικά, προκαλώντας διαταραχή της προσοχής στην τάξη και καθιστώντας τα παιδιά πιο ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

«Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί πρωτοφανή κρίση ψυχικής υγείας των νέων», ανέφερε η Σχολική Επιτροπή της Περιφέρειας Τορόντο σε καταγγελία που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο. Οι εταιρείες «εκμεταλλεύτηκαν ότι ο αναπτυσσόμενος παιδικός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και επιρρεπής σε χειραγώγηση από τα προϊόντα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε η περιφέρεια.

Οι εκπρόσωποι των Meta, Bytedance και Snap δεν απάντησαν αμέσως σε email που ζητούσαν σχόλια για τις αγωγές εκ Καναδά.

Παρόμοιες αξιώσεις έχουν θέσει εκατοντάδες σχολικές περιφέρειες των ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να πληρώσουν για το κόστος του εθισμού στις πλατφόρμες τους.

Η πόλη της Νέας Υόρκης μήνυσε τις ίδιες εταιρείες τον Φεβρουάριο, μαζί με την Google της Alphabet. Η Meta μηνύθηκε από γενικούς εισαγγελείς περισσότερων από 30 πολιτειών τον Οκτώβριο. Έναν μήνα αργότερα, δικαστής στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας οδήγησε τη Meta, την Google, το TikTok και τη Snap ενώπιον της εκδίκασης εκατοντάδων μηνύσεων περί εθισμού νέων ανθρώπων στις πλατφόρμες τους.

Σύμφωνα με τα καναδικά σχολικά συμβούλια, περίπου οι μισοί μαθητές του Οντάριο δεν κοιμούνται αρκετά, εν μέρει επειδή είναι κολλημένοι στις πλατφόρμες, ενώ συχνά ταλαιπωρούνται από ψυχολογική δυσφορία και σωματική δυσμορφία. Ως συνέπεια, τα σχολεία αναγκάστηκαν να ξοδέψουν εκατομμύρια για την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, συμβούλων και άλλου προσωπικού.

Η Σχολική Επιτροπή της Περιφέρειας Οτάβα-Κάρλετον κατήγγειλε ότι συχνά γίνεται στόχος ανωνύμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «που στοχεύουν μαθητές ή/και το προσωπικό με ψευδείς ισχυρισμούς, υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς ή/και περιεχόμενο μίσους». Οι ανώνυμοι λογαριασμοί είναι επίσης αιτία ακόμη και για απειλές για βόμβες, πυροβολισμούς ή βανδαλισμούς σε σχολεία, μέσα από viral παιχνίδια στο TikTok, ανέφερε το συμβούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v