Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία-Ινδία επαναφέρουν τις σχέσεις τους στα προ πολέμου επίπεδα

Επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ Κουλέμπα στο Νέο Δελχί με στόχο, μεταξύ άλλων εμπορικών συμφωνιών και προσδοκιών, να διεκδικήσει την ινδική υποστήριξη στο ουκρανικό σχέδιο ειρήνης.

Ουκρανία-Ινδία επαναφέρουν τις σχέσεις τους στα προ πολέμου επίπεδα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν να επαναφέρουν τις εμπορικές σχέσεις και τη συνεργασία στα επίπεδα πριν τη ρωσική εισβολή, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη για το ειρηνευτικό του σχέδιο από έναν παραδοσιακό φίλο της Μόσχας.

Η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είναι η πρώτη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κιέβου στην Ινδία από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή, και πριν την πιθανή διεθνή συνάντηση κορυφής τους ερχόμενους μήνες με στόχο να προωθηθεί το σχέδιο του Κιέβου για την ειρήνη.

Το Νέο Δελχί είχε παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις και στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα και απέφυγε να επικρίνει την Μόσχα για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Παροτρύνει τις δύο χώρες να επιλύσουν τη σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, ενώ παράλληλα προβαίνει σε αγορές φθηνού ρωσικού πετρελαίου που αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχέδιο ειρήνης και στα επόμενα βήματα για την εφαρμογή του», έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Χ, μετά τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

«Συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας που υπήρχε πριν τον πόλεμο πλήρους κλίμακας που εξαπέλυσε η Ρωσία, καθώς και να εντοπίσουμε νέα υποσχόμενα έργα που θα οδηγήσουν τις σχέσεις μας στο επόμενο επίπεδο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Ο Τζάϊσανκάρ είπε ότι «απώτερος στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις στα προηγούμενα επίπεδα».

Η Ουκρανία ελπίζει στη διοργάνωση συνάντησης κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, για να προωθήσει σχέδιο ειρήνης με το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητάει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Η Ρωσία απέρριψε την πρωτοβουλία ως μη βιώσιμη.

Σε συνέντευξή του πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία δεν είναι κατά της συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, αλλά παρότρυνε το Νέο Δελχί να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου, λέγοντας ότι οι στενές σχέσεις της Ινδίας με τη Ρωσία βασίζονται στη σοβιετική κληρονομιά που έχει εκλείψει.

«Η δουλειά μας είναι να στείλουμε ένα απλό μήνυμα στο Νέο Δελχί», δήλωσε στην εφημερίδα Times of India. «Όσον αφορά τη συνεργασία σας με τη Ρωσία, να ξέρετε ότι η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής».

Η Ινδία έχει πολλά να κερδίσει, δήλωσε στους Financial Times, από την επέκταση των εμπορικών και τεχνολογικών σχέσεων με την Ουκρανία.

Ο Κουλέμπα πρότεινε στις ινδικές εταιρείες να διαδραματίσουν ρόλο στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v