Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης τις εκλογές στην Τουρκία

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης, παρότι υπήρχαν αρκετές επιλογές για τους ψηφοφόρους. Οι πολίτες επιζητούν τη δημοκρατία». Σε ποιους τομείς η χώρα παίρνει κίτρινη κάρτα.

Πώς είδαν οι παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης τις εκλογές στην Τουρκία

Οι δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Τουρκία ήταν ανταγωνιστικές και έδωσαν στους πολίτες πολλές επιλογές, αλλά πραγματοποιήθηκαν σ' ένα «σαφώς πολωμένο περιβάλλον», όπου χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε σήμερα μια ομάδα Ευρωπαίων παρατηρητών.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατήγαγε σημαντική νίκη απέναντι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της ως πολιτικής δύναμης. Επέφερε την πιο βαριά ήττα για τον Ερντογάν και το AKP σε 20 και πλέον χρόνια εξουσίας τους, και θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή στο διαιρεμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

«Η ημέρα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και οργανωμένη με επαγγελματικό τρόπο και υψηλή συμμετοχή, η οποία δείχνει την ισχυρή δέσμευση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες», σημείωσε ο Ντέιβιντ Έρε, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Καλωσορίζουμε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των εκλογών, καθώς οι εκλογείς είχαν τη δυνατότητα πολλών επιλογών, όμως έλαβαν χώρα σε σαφώς πολωμένο περιβάλλον και συνετέλεσαν μόνο εν μέρει στην τοπική δημοκρατία», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βλάντιμιρ Πρέμπιλιτς.

Ορισμένες από τις μακροχρόνιες ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εκλογικές πρακτικές της Τουρκίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε ο Πρέμπιλιτς.

«Σε συμμόρφωση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί ένα πολιτικό και μιντιακό περιβάλλον όπου θα υπάρχει αυθεντική ελευθερία έκφρασης και ικανοποιητικό και καλά εφαρμοσμένο πλαίσιο με την επίβλεψη ανεξάρτητων νομικών», είπε.

Οι επικριτές του Ερντογάν υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει φιμώσει διαφωνούντες, έχει υπονομεύσει ανθρώπινα δικαιώματα και ασκεί επιρροή στο δικαστικό σώμα και σε άλλους θεσμούς, κατηγορία την οποία αρνούνται αξιωματούχοι.

Πριν από τις εκλογές, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν καθολική κάλυψη στις καθημερινές συγκεντρώσεις του Ερντογάν, με περιορισμένη κάλυψη της εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Η αποστολή παρατηρητών αποτελούνταν από 26 παρατηρητές από 16 ευρωπαϊκές χώρες, που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία σ ε περισσότερα από 140 εκλογικά κέντρα, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων πόλεων, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

ΠΗΓH: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v