Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαιρη η άνοδος του κατώτατου μισθού στη Βρετανία

Η κυβέρνηση θέλει να κόψει νέες αυξήσεις, μολονότι εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι εξακολουθούν να ζουν με χρήματα λιγότερα τουλάχιστον £1.000 ετησίως σε σχέση τον «πραγματικό μισθό διαβίωσης» και πλήττονται από την κρίση κόστους ζωής.

Ασφαιρη η άνοδος του κατώτατου μισθού στη Βρετανία

Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο τουλάχιστον κατά £1.000  ετησίως από το ποσό που πληρώνουν ορισμένοι εργοδότες για να καλύπτουν τον πραγματικό μισθό διαβίωσης στα όρια δηλαδή του πραγματικού κόστους του νοικοκυριού, παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού που τίθεται  σήμερα σε ισχύ από την κυβέρνηση.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Βρετανία θα εξακολουθούν να έχουν λιγότερες απολαβές πάνω από £1.000 ετησίως σε σχέση με τον πραγματικό μισθό διαβίωσης, παρά την αύξηση στον κατώτατο μισθό που έχει ορίσει η κυβέρνηση για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ο «εθνικός μισθός διαβίωσης» (NLW) αυξάνεται από £10,42  σε £11,44 και για να καλύψει τους νεότερους εργαζόμενους μειώνεται το όριο των δικαιούχων από 23 ετών σε 21 ετών. Η αύξηση υπολογίζεται σε £1.800  ετησίως για έναν ενήλικα εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο νόμιμο μισθολογικό επίπεδο θα εξακολουθούν να μένουν με £1.092 λιγότερα χρήματα ετησίως από τον εθελοντικό «πραγματικό μισθό διαβίωσης» που ορίζεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Living Wage Foundation, το οποίο πληρώνεται από χιλιάδες εργοδότες για να "συμβαδίζει" με το κόστος των νοικοκυριών.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, σχεδόν μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στη Βρετανία, των οποίων οι εργοδότες είναι εγγεγραμμένοι στο πραγματικό μισθό διαβίωσης λαμβάνουν αύξηση μισθού σε στις £12  την ώρα σε όλη τη χώρα και στις £13,15 στο Λονδίνο. Η διαφορά υπολογίζεται σε κόστος διατροφής 18 εβδομάδων για ένα νοικοκυριό, ή κόστος στέγασης και ενέργειας 12 εβδομάδων.

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από τις κυβερνήσεις αύξησαν τις αμοιβές εκατομμυρίων χαμηλόμισθων στη Βρετανία κατά £6.000  ετησίως από την εποχή που καθιερώθηκε υπό την κυβέρνηση των Εργατικών του Τόνι Μπλερ το 1999.

Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα διακόψει τις προσπάθειες για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού εν μέσω ανησυχιών των επιχειρήσεων για αύξηση του κόστους, μετά από αρκετά χρόνια αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό .

Οι υπουργοί δημοσίευσαν την Τετάρτη μια νέα εντολή προς την Low Pay Commission, η οποία συμβουλεύει πού να οριστεί το νόμιμο κατώτατο όριο αμοιβών, ζητώντας να διατηρήσει τον τρέχοντα στόχο για τους εργαζόμενους ηλικίας 21 ετών και άνω το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το LPC είπε ότι αυτό θα σήμαινε αύξηση του εθνικού μισθού διαβίωσης κατά 3,9% σε £11,89 τον Απρίλιο του 2025.

Ο Πολ Νόβακ, γενικός γραμματέας της "βρετανικής ΓΣΕΕ" (TUC), δήλωσε ότι τα συνδικάτα ήταν «βαθιά απογοητευμένα» από την απόφαση. «Εκατομμύρια χαμηλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι ζουν από το ένα πακέτο στο άλλο πακέτο μισθών – και αυτή τη στιγμή χτυπιούνται από την κρίση κόστους ζωής».

Είπε ότι πρέπει να τεθεί υψηλότερος στόχος 75% της διάμεσης αμοιβής. «Αυτό θα βοηθούσε στην επίτευξη ενός κατώτατου μισθού 15 λιρών την ώρα».

Οι Εργατικοί έχουν πει ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να «καλύπτει το κόστος ζωής», αλλά δεν έχουν διευκρινίσει τι σημαίνει αυτό στην πράξη. Το Ίδρυμα Resolution είπε ότι αυτό «σίγουρα σημαίνει αύξηση του κατώτατου μισθού, δεδομένου ότι βρίσκεται κάτω από τον πραγματικό μισθό διαβίωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v